Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör militäranalytikern Jörgen Elfving om striderna i norra Charkivregionen: ”Har två sannolika syften” Foto: Ryska försvarsministeriet

Kriget i Ukraina

Belarus: Väst vill kontrollera oss

Belarus säkerhetstjänst anklagar väst för att vilja ta kontrollen över Belarus.

- Enligt belarusisk underrättelsetjänst finns det inga tvivel om att västs huvudsakliga mål är att helt och hållet kontrollera Belarus, säger KGB-chefen Ivan Tertel på en sammankomst där man bland annat bestämmer hur landet ska utvecklas.

På samma konferens uttalar president Aleksandr Lukasjenko samma hot från Nato och väst. Enligt Lukasjenko finns konkreta planer från belarusisk opposition på att ta över kontrollen i en av landets regioner som angränsar till Ukraina.

- De planerar att vända sig till Nato för att få dem att sätta in trupper, säger Lukasjenko.

Enligt Ivan Tertel ska även ett försök till drönarattack från Litauen har stoppats i Belarus, rapporterar Belarus propagandistiska nyhetsbyrå Belta. Enligt KGB ska målet ha varit Minsk, men anfallet ska ha avvärjts.

Litauen svarade omedelbart med att avfärda uppgifterna.

- Den litauiska armén har inte vidtagit, och kommer inte att vidta, några fientliga åtgärder mot andra stater, säger en talesperson för Litauens militär.

Överblick

Markerad händelse

Zelenskyj vill att Kina deltar på fredskonferens

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han vill samarbeta med länder som Kina som har ”inflytande på Ryssland”. Han uppmanar Kina att delta på en internationell fredskonferens i Schweiz i juni som kommer att handla om Ukrainas framtid.

Det säger Zelenskyj i en intervju med nyhetsbyrån AFP, som CNN tagit del av.

Kina har aldrig fördömt Rysslands fullskaliga invasion och har hävdat att de är neutrala i konflikten.

Landet har ännu inte meddelat om de kommer att delta på fredskonferensen.

Zelenskyj säger också att han pratat i telefon med Kinas ledare Xi Jinping som ska ha försäkrat honom om att Kina stödjer Ukrainas territoriella integritet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sitter på en stol och intervjuas.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj intervjuades i Kiev under fredagen. Foto: Roman Pilipey/AFP/TT.
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putins retorik mot Baltikum allt hårdare

Nazistanklagelser och klander om ”undermänniskor”. Kremls retorik mot de baltiska länderna liknar den som används mot Ukraina.

I Estland går rekordmånga kvinnor med i den estniska försvarsorganisationen Naisdokukaitse.

– De flesta vill nog ha rollen som de som ger stöd och inte de som behöver räddas, säger småbarnsmamman Geili Pais som gått med i försvarsorganisationen.

Över 1 500 estniska kvinnor har gått med i försvarsorganisationen sedan den ryska invasionen – hör några av dem i klippet.

Markerad händelse

Uppgift: Två civila döda i Vovtjansk

Två civila ska ha dödats och två skadats när de försökte fly i en bil från den norra gränsstaden Vovtjansk i Ukraina. Det skriver riksåklagarmyndigheten i Ukraina på Telegram.

”De hamnade under fiendens eld på väg genom staden”, skriver riksåklagarmyndigheten.

Med anledning av händelsen har Chuguyiv-distriktets åklagarmyndighet i Charkiv-regionen inlett en förundersökning om brott mot krigets lagar, skriver riksåklagarmyndigheten vidare.

Händelsen ska ha inträffat den 16 maj.

Ryssland har inte kommenterat händelsen.

Markerad händelse

Uppgift: Civila används som "mänskliga sköldar"

Ett 40-tal civila hålls i källare och används som ”mänskliga sköldar” av ryska styrkor i den norra gränsstaden Vovtjansk. Det säger Serhii Bolvinov, chef för utredningsavdelningen hos Charkiv-regionens polis, till Suspilne News.

Bolvinov säger att det mestadels rör sig om äldre personer som ”inte velat evakuera förrän in i det sista”.

Uttalandet kommer en dag efter att Ukrainas inrikesminister på Telegram skrev att ryska soldater kidnappat och placerat civila i källare i Vovtjansk. Enligt inrikesministern dödades en person som försökte fly till fots.

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna om att civila används som ”mänskliga sköldar”.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland hävdar nytt litet steg i Charkiv

Ryssland säger sig ha tagit kontroll över ytterligare ett litet samhälle i nordöstra Charkiv.

Enligt ett besked från militären som är svårt att verifiera har de övertagit Starytsia, en ort med ett antal hus som sträcker sig längs en landsväg. Den ligger väster om den lite större gränsorten Vovtjansk som har omgivits av strider de senaste veckorna.

I den senaste uppdateringen från Ukrainas militär berättas det om flera ryska anfallsförsök i just det området. Oberoende bedömare talade tidigare i veckan om ryska försök att bryta igenom där.

Rysslands invasionsstyrkor inledde härom veckan en ny och större markoffensiv mot Charkiv-regionen.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny mobiliseringslag i Ukraina träder i kraft

Efter över två års krig träder Ukrainas nya mobiliseringslag i dag i kraft med syfte att säkerställa ett tillskott av nya soldater till den ukrainska armén.

Den innebär bland annat att alla män mellan 18 och 60 är skyldiga att uppdatera myndigheterna med information om sig själva. Straffen för att undvika mobilisering skärps och de som undviker mobiliseringen genom att befinna sig utomlands kan få konsulära tjänster och körkort indragna.

En av de mest kritiserade lagförändringarna är att det inte längre finns någon gräns för hur länge soldater kan tjänstgöra i kriget.

Hör mer om den omdiskuterade mobiliseringen i Ukraina i videon ovan.

Kallas: Ryssland använder flyktingar som vapen

Ryssland "känner till vår svaghet" och använder massmigration som ett vapen för att splittra Europa, varnade Estlands premiärminister Kaja Kallas på fredagen, skriver The Guardian.

Enligt Kallas är Rysslands mål att göra det så svårt för människor att bo kvar i Ukraina att de tvingas fly mot väst. Ryssland har tidigare agerat likadant, bland annat under Syrienkriget och konflikter i Afrika, påpekade hon.

– De driver migranter över gränsen, skapar problem för européerna och använder det som ett vapen, eftersom man i enlighet med mänskliga rättigheter måste ta emot dessa människor. Och det är, såklart, vatten på extremhögerns kvarn.

Markerad händelse

Zelenskyj: Luftförsvaret är alltför svagt

Ukraina har bara en fjärdedel av de resurser som skulle behövas för att försvara landets luftrum. Det säger president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

- I dag har vi 25 procent av det vi behöver för att försvara Ukraina. Då talar jag om luftförsvar, säger presidenten.

Zelenskyj säger också att Ukraina behöver mer än hundra flygplan för att kunna matcha den ryska luftstridsförmågan.

- För att Ryssland inte ska ha luftherravälde skulle vårt flygvapen behöva 120 till 130 moderna flygplan för att kunna försvara luftrummet mot de 300 ryska, säger Zelenskyj.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: Rysslands framsteg ska inte överdrivas

Ryssland närmar sig Charkiv men betydelsen av framryckningen mot den ukrainska staden ska inte överdrivas. Det säger Johan Norberg, militäranalytiker på FOI.

– Det blir väldigt mycket en ”bild” av en rysk framryckning och anfall, men som inte är så stort, säger han.

Rysslands erövringar i Charkivregionen de senaste veckorna är sett till Ukrainas storlek relativt små rent ytmässigt, enligt Norberg.

Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina den senaste tiden och hör mer av Johan Norbergs analys av läget i klippet ovan.

Ryska källor: Flyglarm och nedsjutna raketer

Flyglarm aktiverades i ryska Belgorodregionen nära Ukrainska gränsen på fredagskvällen. Statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti skriver på tjänsten Telegram att luftvärnssystem ska ha förstört 14 raketer som man hävdar att Ukraina ska ha avfyrat.

Beskjutningen har inte kommenterats från ukrainskt håll.