Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Paasikivi: Attackerna i Ryssland en stor framgång för Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Anmärkningsvärt framgångsrikt” – Hör Joakim Paasikivi, f.d. överstelöjtnant, om hur Ryssland påverkas av att tre stora vapenarsenaler på kort tid förstörts. Foto: Stina Qvarforth/Reuters/AP

Kriget i Ukraina

60 000 ukrainare har utretts för desertering

Ukrainas riksåklagare sedan 2022 inlett 60 000 brottsutredningar för desertering, skriver Kyiv Post. Hälften av ärendena ska ha upprättats sedan årsskiftet.

En av de främsta anledningarna till varför en soldat överger sin post är enligt tidningen brist på vila. Militärens brist på soldater under krigets gång har gjort att många enheter tvingats strida under långa perioder utan att roteras ut.

Tidningen skriver också att vissa som befunnit sig länge vid fronten känner sig orättvist behandlade jämfört med soldater som krigsplacerats långt ifrån striderna.

Överblick

Markerad händelse

Tusentals ryska åtalade kan skickas till kriget

Flera källor uppger för den oberoende och granskande ryska nyhetssajten iStories att häkten över hela Ryssland förbereder för att skicka personer som åtalats för brott till fronten.

I förra veckan skrev ryska medier att Duman antagit en lag som gör det möjligt för en brottsmisstänkt att ta värvning för att slippa ett möjligt framtida straff. Putins har ännu inte skrivit under lagen men redan nu uppges förberedelser pågå för en snabb implementering.

Enligt iStories källor är målet att stampa fram omkring 20 000 nya soldater.

"Beslutet att skicka åtalade till kriget indikerar att inflödet av fångar börjat sina", säger en källa nära generalstaben.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Soldaten Bohdan: "Måste ta kontroll över rädslan"

På plats i Ukraina träffar vi många soldater som vittnar om att det behövs nya krafter vid fronten. Medelåldern är hög, ofta mellan 40-50 år, och att strida sliter hårt på kroppen.

Vid fronten bor soldaterna ofta flera veckor nedgrävda i jordhålor, maten är enkel, sömnen bristfällig och hotet från drönarna är alltid närvarande.

Bohdan, 42, är från västra Ukraina. Han har inte varit hemma på månader men när vi möter honom har han fått möjlighet att vila upp sig ett par dagar utanför Kramatorsk innan han ska tillbaka till striderna i Chasiv Yar.

Det första han gör när han får täckning på telefonen är att kontakta sin fru.

Fotograf: Lars Lyrefelt

Källor: Scholz överväger telefonsamtal med Putin

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har planer på att hålla ett telefonsamtal med Rysslands Vladimir Putin, uppger källor för Zeit.

Enligt källorna kan samtalet komma att äga rum någon gång i november. Det vore i så fall första gången på nästan två år som en ledare för ett av de största länderna i väst pratar direkt med Putin.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

12-åriga Anna i Ukraina: "Vi har alltid kraft"

Det kommer alltid många frågor från tittarna när vi är på våra reportageresor i Ukraina. En av de vanligaste handlar om motståndsviljan – huruvida den tryter och hur invånarna hittar kraft att fortsätta vardagen trots kriget.

Vi träffade Anna, 12 år från den lilla staden Apostolove som ligger några mil från fronten. Hon är orolig för sin syster som är soldat och just nu deltar i intensiva strider, men hon tror på en framtid i fred.

Ps. Om du vill höra mer från Anna håll utkik efter vårt längre inslag om livet i staden Apostolove.

Fotograf: Lars Lyrefelt

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Guvernören: Strider pågår nu inne i Vuhledar

Slaget om Vuhledar i Donetskregionen pågår med oförändrad intensitet. I dagarna förnekade ukrainska myndigheter att ryssarna tagit kontroll över delar av staden, men medger nu att de nästan nått stadens centrum.

- Striderna pågår inne i staden och det är nästan omöjligt att få fram humanitär hjälp, säger Vadym Filashkin, Donetskregionens guvernör enligt Kyiv Independent.

Mycket tyder på att den ryska militären samtidigt försöker omringa Vuhledar, men än så länge håller försvararna ut. Enligt den ukrainska analysgruppen Deepstatemap anfaller ryssarna staden från östlig, västlig och sydlig riktning.

Se förra veckans beskjutning av Vuhledar i videon.

Markerad händelse

Civila döda i ryskt anfall mot Cherson

Minst sju civila har dödats i ett ryskt angrepp mot den ukrainska staden Cherson, uppger den lokala guvernören enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ryska styrkor ska ha slagit till mot en marknad i staden i sydöstra Ukraina under tisdagsmorgonen.

Ytterligare tre personer uppges ha skadats i attacken.

Markerad händelse

Stoltenberg: Natoländer ska inte avskräckas av Ryssland

Natoländer ska inte avskräckas från att ge mer militärt stöd till Ukraina av Vladimir Putins "hänsynslösa ryska kärnvapenretorik". Det säger den avgående Natogeneralsekreteraren Jens Stoltenberg, enligt the Guardian.

- Varje gång som vi ökat vårt stöd med nya typer av vapen, stridsfordon, långdistansraketer och stridsflyg har ryssarna försökt stoppa oss, säger han.

Stoltenberg lämnar nu över posten som Natos generalsekreterare till nederländske Mark Rutte.

Markerad händelse

Zelenskyj: Ukrainska styrkor måste göra allt de kan under hösten

Situationen vid fronten i kriget mot Ryssland är "väldigt, väldigt svår" och ukrainska styrkor måsta göra allt de kan under hösten.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en video som publicerades natten mot tisdagen efter ett långt möte med höga befälhavare, rapporterar Reuters.

- Allt som kan uppnås måste uppnås, säger Zelenskyj i videon.

Det är andra gången på mindre än en vecka som den ukrainske presidenten betonade vikten av snabba militära handlingar under de närmaste månaderna.

Nils Sundström • Vad skulle krävas för att Ukraina skall kunna bryta igenom de ryska linjerna i öst och nå Azovska sjön? Vilken skillnad skulle det göra i kriget?

Hej Nils! Ukraina försökte uppnå ett sådant genombrott på sydfronten under sommaroffensiven 2023, men misslyckades. Inget tyder på att man planerar att genomföra en liknande operation i närtid.

Ukrainarna har det senaste året intagit en mestadels defensiv hållning, men bröt trenden i och med angreppet mot den ryska Kurskregionen i augusti.