Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska marktrupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Splitbild på reporter Oscar Schau till vänster och Rysslands president Vladimir Putin och Nord Koreas ledare Kim Jong-Un till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta vet vi om Nordkoreas inblandning i kriget i Ukraina Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: Ukraina håller positioner i Kursk

I ett uttalande säger Ukrainas president Zelenskyj att Ukrainska styrkor håller sina linjer i Kursk trots ryska försök att driva bort dem, rapporterar Reuters.

”När det gäller Kursk-operationen försökte Ryssland att trycka tillbaka våra positioner, men vi håller de angivna linjerna,” sa Zelenskyj.

Rysslands försvarsdepartement uppgav på fredagen att dess styrkor hade återerövrat två byar i gränsregionen Kursk, där ukrainska trupper inledde en massinvasion i augusti.

Överblick

Våg av bombhot spåras till ryska ip-adresser

Hundratals ukrainska skolor, företag, myndigheter och medier tog under måndagen emot bombhot via mejl och evakuerades.

Enligt den ukrainska polisen utgjorde inget av hoten något verkligt hot. Majoriteten av dem har kunnat spåras till ryska ip-adresser och mycket tyder enligt polisen på att det rör sig om en hybridkrigsoperation orkestrerad av Ryssland.

Fler än 2 000 larm kom in under dagen, enligt polisen.

Markerad händelse

Uppgifter: Nordkoreansk styrka bildad i Ryssland

Den ryska militären har upprättat en bataljon för medborgare i Nordkorea som snart kan komma att sättas in i Kurskregionen, uppger en militär underrättelsekälla för den stora ukrainska onlinetidningen Liga.net.

Enligt källan så är styrkan idag omkring 3 000 man stark, men hur många av dessa personer som är nordkoreaner framgår inte. Bataljonen sägs vara en del av Rysslands 11:e luftburna brigad.

Uppgiften kommer i ljuset av en rad uttalanden från både Ukraina och Sydkorea som gör gällande att Nordkorea med soldater snart kan komma att bli direkt inblandade i kriget på Rysslands sida.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Militären: Toretsk liknar en "ökenplanet"

Slaget om Toretsk pågår med våldsam intensitet. Ryssarna kontrollerar i dagsläget ungefär hälften av staden och avancerar allt djupare in i centrum.

Inte ett enda hus står oskadat, säger en talesperson för Ukrainas militär på nationell tv.

- Staden ser ut som en ökenplanet. Det finns inget skydd för civila eller soldater och detta gör tyvärr att fienden kan ockupera nya områden, men på bränd mark, säger hon enligt Kyiv Independent.

Hör mer om läget i Toretsk och på östfronten i videon.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj: Nordkorea kan dras in redan i vinter

Nordkorea kommer på allvar bli inblandade i kriget på Rysslands sida någon gång under hösten och vintern, uppger president Volodymyr Zelenskyj med hänvisning till underrättelseuppgifter.

Påståendet kommer bara dagar efter Sydkoreas försvarsministers varning för att reguljära nordkoreanska soldater troligen kommer att skickas för att slåss för Ryssland i Ukraina.

Han sa samtidigt att han ser det som troligt att uppgiften om att flera nordkoreanska officerare dödats i Donetskregionen är sann.

Hör mer om samarbetet mellan Nordkorea och Ryssland i videon.

Markerad händelse

Rysk attack mot Mykolajiv-regionen

Ryssland har utfört en flygattack mot Mykolajivregionen i södra Ukraina. En person har dött och minst elva skadats, enligt regionens guvernör och militärchef Vitalij Ki.

"Några av de skadade är i ett allvarligt tillstånd," uppger Kim på Telegram.

En större brand uppstod efter attacken. Både infrastruktur och bostadshus ska ha skadats. Foto: Ukrainska räddningstjänsten
Markerad händelse

EU-sanktioner mot Iran efter robotleveransen

EU röstade på måndagen för nya sanktioner mot Iran med anledning av landets leverans av ballistiska robotar till Ryssland, skriver Reuters.

Sju individer, däribland Irans vice försvarsminister och personer inom Irans revolutionsgarde, och lika många organisationer omfattas, bland annat flygbolagen Saha Airlines och Mahan Air.

Åtgärderna inkluderar frysta tillgångar och inreseförbud till EU.

"Den iranska regimens stöd till Rysslands krig mot Ukraina är oacceptabelt och måste upphöra", skriver Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, på X.

USA sa i september att de har bevis för att Iran gett korträckviddiga robotar till Ryssland.

Markerad händelse

Mätning: Fortsatt högt stöd för Zelenskyj

59 procent av ukrainarna har förtroende för president Volodymyr Zelenskyj, enligt en opinionsundersökning genomförd av Kyiv International Institute of Sociology.

37 procent av de tillfrågade svarade att de inte stöttar Zelenskyj.

Stödet för presidenten ligger oförändrat sedan i maj, men har kraftigt fallit under krigets gång. I början av Rysslands invasion 2022 låg förtroendet på 90 procent. I slutet av 2023 hade stödet fallit till 77 procent och i februari låg det på 64 procent.

2 004 personer intervjuades över telefon i undersökningen mellan den 20 september och 3 oktober i år.

Zelenskyj i ett möte med påve Franciskus i förra veckan. Foto: Vatikanen/TT
Markerad händelse

Ukraina: En död efter attack mot Odessa

Minst en person ska ha dödats och flera skadats i en rysk robotattack mot Odessa på måndagen, skriver stadens borgmästare på Telegram.

Roboten ska ha slagit ner i hamnen och där träffat två civila fartyg, ett under belizisk flagg och ett under palauisk flagg. Ett lager med spannmål ska också ha skadats.

"Offren är på sjukhus och tillståndet för två av dem är allvarligt", skriver borgmästaren.

Markerad händelse

Fler långdistansvapen del av Ukrainas segerplan

Mychajlo Podoljak, president Zelenskyjs rådgivare, bekräftar för WSJ att landets segerplan inkluderar fler långdistansvapen från väst och tillstånd att avfyra dem mot mål djupt inne i Ryssland.

Diskussionen kring långdistansvapnen har varit på tapeten länge och har sedan tidigare pekats ut som en trolig beståndsdel i planen.

Varken USA, Storbritannien eller Frankrike har ännu gett grönt ljus för utökade attacker. En debatt pågår samtidigt i Tyskland om att skicka Taurusrobotar till Ukraina, men hittills har regeringen sagt nej.

Ukrainas regering har tidigare avslöjat att segerplanen också innefattar en inbjudan till Nato.

Brittisk-franska Storm Shadow/Scalp-robotar har vid flera tillfällen använts av Ukraina, men hittills inte mot mål djupt inne i Ryssland. Foto: Lewis Joly/TT
Markerad händelse

Ukraina: Utreder ny rysk avrättning av fångar

Ukrainas riksåklagare har påbörjat en utredning om krigsbrott rörande en ny misstänkt rysk avrättning av ukrainska soldater.

Detta efter att den ukrainska analysgruppen Deepstatemap på söndagen publicerade en drönarbild där flera personer ligger halvnakna på marken. De ska enligt en militärkälla vara tillfångatagna ukrainare i Kurskregionen.

Åtminstone en av dem ser ut att ha blivit skjuten i huvudet.

Bredvid dem ser det ut att ligga hjälmar och annan utrustning med blåa detaljer som liknar de färger som ukrainska soldater bär för att kännas igen av sina egna.

Det misstänkta brottet är ett i raden av flera liknande fall den senaste tiden. Läs mer här.