Runt 70 kroppar har virats i mattor och plastsäckar och placerats i massgraven sedan den grävdes av kommunen i tisdags. Det är en bråkdel av de minst 1 200 personer som, enligt Mariupols borgmästare, dött sedan staden belägrades för nio dagar sedan. Vissa av människorna i graven har dött av naturliga orsaker, men omkring hälften bedöms av AP:s reporter ha dödats i det intensiva bombardemang som staden fått utstå.
”Katastrofalt läge”
Läkare utan gränser har tidigare beskrivit läget i Mariupol som katastrofalt, det saknas såväl mat som vatten, el och värme. Flera försök till evakuering av civila har avbrutits på grund av att ryska trupper enligt Ukraina brutit mot den tillfälliga vapenvilan. Till The Guardian säger stadens borgmästare Sergej Orlov att invånarna nu lever under ”medeltida” förhållanden och tvingas laga mat över öppen eld sedan Ryssland sprängt gasledningarna. Han beskriver hur invånare slåss om vedträn och att snön är deras enda källa till vatten.
Röda korsets representant Sasha Volkov, också intervjuad av The Guardian, beskriver hur alla butiker och apotek länsats sedan flera dagar tillbaka. Och att många invånare säger att de inte längre har någon mat att ge till sina barn.
– Folk började attackera varandra om mat. De började slå sönder någons bil för att komma åt bensinen.
Rysslands agerande fördöms
I onsdags attackerades ett barnsjukhus i Mariupol och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utalade sig därefter starkt och kallade det för ”det slutgiltiga beviset för att det pågår ett folkmord på ukrainare.”
Även i resten av världen har reaktionerna varit skarpa. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skrev på Twitter att Putin ”kommer hållas ansvarig för sina fruktansvärda brott”, medan Vita huset i en kommentar till Reuters kallar attacken för ”barbarisk”.
Enligt Reuters hävdar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att byggnaden inte längre var ett sjukhus, utan blivit ockuperad av ukrainska ”radikala styrkor”. Kreml var dock mer avvaktande och sa att incidenten nu utreddes.
Sedan kriget bröt ut har Världshälsoorganisationen WHO verifierat 18 attacker mot sjukvårdsanläggningar i Ukraina.