Tre olika FN-organ har nu till uppgift att svara på frågan: Har krigsbrott begåtts under kriget i Ukraina? Det är inte helt lätt att hålla isär de tre processerna, så här följer en kort sammanfattning:
Internationella brottmålsdomstolen, ICC
Domstolen har i uppgift att åtala personer för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Den utreder just nu om något sådant inträffat under kriget i Ukraina, och vem som i sådana fall är ansvarig.
Domstolen åtalar alltså inte stater utan enskilda personer, till exempel soldater, befälhavare eller beslutsfattare. Rysslands president Vladimir Putin skulle teoretiskt sett kunna dömas här, men Ryssland har inte godkänt domstolen som därmed inte har domsrätt i landet.
ICC kan utfärda en arresteringsorder mot personer, och även döma dem till straff likt en vanlig domstol.
Internationella domstolen i Haag, ICJ
Domstolen avgör rättstvister mellan stater, till exempel gällande konventionen om folkmord. Här utreds just nu om Ukraina bedrivit folkmord på ryssar, vilket var den anledning Ryssland uppgav när de inledde invasionen av landet. Här kan inga individer utredas, utan endast stater.
Rättsprocessen, som startades av Ukraina, handlar alltså om att landet vill bevisa att de inte bedrivit folkmord. När utfrågningen inleddes med Ukrainas utläggning på måndagen dök dock Rysslands representanter aldrig upp. På tisdag är det tänkt att Ryssland ska få bemöta Ukrainas argument.
Om detta sker kan Ryssland dömas till att be om ursäkt för anklagelserna. Domstolen utreder dock inte huruvida invasionen är laglig, och Ryssland kan inte tvingas att dra tillbaka sina trupper.
FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC
UNHRC (ej att förväxla med FN:s flyktingorgan UNHCR) är inte en domstol och därmed pågår ingen rättsprocess. Dock har rådet röstat för att tillsätta en undersökningskommission som ska utreda om brott mot mänskligheten begåtts under kriget i Ukraina.
Rådet har ingen möjlighet att tilldöma straff eller sanktioner, men ett utlåtande från rådet kan ses som en tydlig diplomatisk markering. Det är även vanligt att en sådan utredning utgör en viktig del av en domstolsprocess i ICJ eller ICC.