Striderna mellan turkiska regeringstrupper och PKK-anhängare blir allt blodigare. Värst är situationen i Cizre, där armén använder stridsvagnar och tungt artilleri mot PKK-fästen. Men fler än 100 civila dödsoffer har skördats sedan i oktober och i stadsdelen Sur, som ligger i miljonstaden Diyarbakir, är situationen också dramatisk.
– Vi har inte tillräckligt med mat och de flesta av oss är arbetslösa. Nästan ingenting fungerar ju här. Nu är också bristen på vatten ett problem och elavbrotten är så många att jag tappat räkningen.
Ipek Tekin står i den decimeterdjupa snön i Sur, med en påse bröd i handen. Hon är född här, men har aldrig tidigare känt sig så rädd som hon gör nu.
– Dödandet måste få ett slut. De är oskyldiga som drabbas, säger Ipek.
Strider mitt i bostadskvarteren
Flera kvarter i den här delen av den gamla stan i Sur är avspärrade och utegångsförbud råder. Men fortfarande bor många människor kvar i sina hus – trots att unga PKK-anhängare har sina baser i stadskärnan. Situationen innebär att striderna mellan de unga gerillamännen och militären rasar, med en oskyldig civilbefolkning i skottlinjen.
– Det ligger döda kroppar på gatorna kring mitt hus, och jag tvingades fly när striderna kom alldeles för nära, berättar Ahmet Tunc, som idag bor hos sina föräldrar.
Våldsspiralen sprids
Våldet började i samma stund som vapenvilan mellan regeringen och PKK bröts i somras. Efter flera terrordåd, riktade mot kurdiska demonstrationer, anklagade den kurdiska gerillan regeringen för att inte försöka stoppa IS terror, som drabbade kurder.
Våldsspiralen har sedan spritt sig till en rad städer i sydöstra Turkiet och våldsvågen är den värsta området sett sedan 1990–talet.
– Se dig om kring och se hur vi har det. Polis och militär överallt, säger Ipek Tekin och pekar omkring sig. Och dessa ständiga skottlossningar gör oss vansinniga.
Regeringens offensiv
Flera prokurdiska politiker har talat om behovet av ett kurdiskt självstyre, i delar av Turkiet. Uttalandena har retat upp president Tayip Erdogan. Och Presidenten beskyller nu flera oppositionella politiker för att vara supportrar av den terrorstämplade kurdiska PKK–gerillan och hotar med rättsliga följder.
Samtidigt blir rädslan på Surs gator bara större.
– Det finns bara en lösning, säger Ahmet Tunc och fortsätter:
– Jag är själv kurd, men båda sidor måste nu sätta sig kring förhandlingsbordet. Vi vill ha fred.