Han kom som en internationell celebritet till Stockholm i augusti 2010. Wikileaks grundare och förgrundsgestalt Julian Assange.
Mytomspunnen och omsvärmad föreläste han om organisationen som avslöjat topphemliga dokument och en skakande film om den amerikanska krigföringen i Irak. Men det överskuggades snart av anklagelser om sexuella övergrepp på två kvinnor som han träffade under sitt besök i Sverige och de omfattande och snåriga juridiska turerna som sedan följde. En påfrestande process för de två kvinnor som väntar på att utredningen ska kunna gå vidare.
– Min klient vill att någonting händer. Hon är trött på att vänta och hon vill gå vidare med sitt liv och lägga det här bakom sig, säger Elisabeth Massi Fritz som företräder en av de två kvinnorna.
Häktad i sin frånvaro
Det var i november 2010 som Julian Assange häktades i sin frånvaro av den svenska åklagaren Marianne Ny som vill förhöra honom i Sverige, misstänkt för bland annat våldtäkt. Därför utfärdade hon en europeisk så kallad arresteringsorder för att myndigheterna i Storbritannien, där han befinner sig, skulle kunna överlämna honom till Sverige.
Men Assange vill inte överlämnas till Sverige och har ifrågasatt arresteringsorderns giltighet. Men för snart ett år sedan förlorade han den processen sedan frågan prövats genom hela det brittiska rättsystemet och dess motsvarighet till Högsta domstolen beslutat att han ska överlämnas till Sverige.
Flydde till Ecuadors ambassad
Då tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London och har befunnit sig där sedan dess. Ecuador har beviljat honom asyl men om han skulle lämna ambassaden skulle han omedelbart gripas av den brittiska polisen som bevakar den.
Enligt professorn i Folkrätt vid Stockholms universitet, Pål Wrange, är läget låst men det finns fyra saker som, i teorin, kan förändra situationen:
– Det första är att han lämnar ambassaden frivilligt och överlämnar sig till den brittiska polisen. Det andra, att Ecuador meddelar att han inte längre är önskvärd och då måste han lämna ambassaden. Det tredje, att den svenska åklagaren ändrar sin linje och inte längre begär att han ska överlämnas eller att hon förhör honom i Storbritannien. Det fjärde, och mest osannolika, att Storbritannien säger upp de diplomatiska förbindelserna med Ecuador. Då måste Ecuador så småningom flytta från ambassaden.
Vill att Sverige agerar
För de svenska kvinnorna som väntar på att utredningen om de påstådda sexbrotten ska fortsätta är dödläget mycket påfrestande enligt advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder en av dem. Nu vill hon att den svenska regeringen agerar:
– Det Sverige kan göra, och ni talar vi inte om juridik, utan om diplomati och politik, det är att samarbeta med Storbritannien för att försöka påverka Ecuador att fatta beslut om att Julian Assange ska utlämnas till Sverige.
Men vad skulle den svenska regeringen konkret kunna göra för att det här läget skulle kunna förändras?
– Sverige kan inte fatta några beslut men det är klart att Sverige har en skyldighet att lägga sig i för det handlar om två svenska medborgare, säger hon.
Så länge ingen part agerar lär läget förbli oförändrat.
Kan han sitta där hur länge som helst?
– Det finns fall där folk har suttit på ambassader i liknande situationer i flera år. Men det är naturligtvis en ganska pressande situation både för Assange, för ambassadens anställda och för alla andra som är involverade, säger Pål Wrange.