Svenska Afghanistankommittén driver flera vårdinrättningar runt om i Afghanistan, där sjukvården prioriteras för kvinnor, barn, människor med funktionsnedsättning och byar på landsbygden. Under natten mot tisdagen skedde ett överfall mot en av klinikerna i provinsen Wardak, väster om Kabul.
– Det här är ett chockerande brott mot internationell, humanitär rätt och vi uppmanar samtliga stridande parter att omedelbart upphöra med användandet av civila och vårdinrättningar som måltavlor, säger Khalid Fahim, programdirektör vid SAK.
Klinikchef försvunnen
Enligt källor tilll SAK utfördes attacken av Afghanistans försvarsmakt. Kajsa Waaghals arbetar i Kabul som kommunikationsrådgivare för SAK.
– Det är ett fruktansvärt brott, det bryter mot all internationell och humanitär lag. Vi tänker på familjerna som har drabbats och de som varit med om incidententen. Vi fördömer det här starkt på alla möjliga plan, säger Kajsa Waghaals.
Fyra personer dödades i attacken. Två av offren arbetade på kliniken. Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om drabbade svenskar.
I ett pressmeddelande skriver SAK att en medarbetare ska saknas efter attacken. Enligt TT uppger organisationen att det ska vara klinikchefen som blivit bortförd.
Blivit attackerad tidigare
2016 skedde en liknande attack, då dödades två patienter och en 15-årig pojke.
– Det finns inga skäl som kan rättfärdiga den här attacken. Vi vill ge sjukvård till regionens invånare, vi vill hjälpa människor.
Hur upplever du säkerhetsläget på plats?
– Det är inte ett säkert område. Det är kontrollerat av talibaner, men folk försöker leva sina liv som vanligt som det bara går. De vill gå till jobbet och gå till skolan.
Säkerhetsläget i Aghanistan
Afghanistans största etniska grupp är pashtunerna som omfattar närmare hälften av landets befolkning. Den näst största folkgruppen är tadzjikerna som utgör cirka 30 procent.
Afghanistan är ett av världens fattigaste länder. De dominerande näringarna är jordbruk, boskapsskötsel, hantverk och handel.
I stora delar av Afghanistan pågår strider mellan talibaner, regeringens soldater och internationella trupper.
Våld hör till vardagen för många människor, och situationen förvärras av korruption, organiserad brottslighet och narkotikahandel.
Källa: Nationalencyklopedin