Chaab, med både svenskt och iranskt medborgarskap, har dömts till döden för påstådda terrorbrott.
Han anklagas enligt domstolshandlingarna för att ha agerat ledare för separatistgruppen ASMLA, som är terrorstämplad av Iran. Domstolen anklagar honom också för att ha planerat och utfört bombdåd i Khuzestan, en iransk provins som gränsar till Irak, 2018. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde. ASMLA vill se en självständig stat i provinsen.
Svenska UD har tidigare sagt att man står i kontakt med företrädare för Iran i fallet, och att man utan framgång har begärt konsulärt tillträde.
Beskrivs som politisk aktivist
Chaab försvann i Turkiet i oktober 2020. Den turkiska regeringen anklagar Iran för att ha kidnappat Chaab från landet, och Turkiets underrättelsetjänst har släppt övervakningsfilmer som uppges visa hur kidnappningen gick till.
Chaab har beskrivits som en politisk aktivist som flera år levde i exil i Sverige. Efter gripandet har han visats upp i iransk tv, och då erkänt dödliga dåd. Omvärlden brukar dock inte lita på sådana erkännanden, eftersom de ofta befaras ha tillkommit efter tortyr.
Ytterligare en svensk-iranier sitter fängslad i Iran i en liknande situation. Det handlar om läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali som 2016 greps då han besökte det forna hemlandet. Han anklagas för samarbete med israelisk spiontjänst, och är också dömd till döden. Hans tidpunkt för avrättning har skjutits upp flera gånger.
”Regeringen i kontakt med Iran”
Den svenska regeringen har sedan länge varit i kontakt med Iran gällande Chaabs situation. Både UD och ambassaden i Teheran arbetar ”intensivt för att skapa ytterligare klarhet” i fallet, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).
”Vi har också framfört vår oro över vår medborgares situation och begärt att få närvara vid rättegången”, skriver han i en kommetar till TT.
Han tillägger även att Sverige, tillsammans med övriga EU, fördömer dödstraffet under alla omständigheter.