Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz Foto: TT

Allt fler dödsstraff verkställs i Saudiarabien

Publicerad

Antalet avrättningar ökar snabbt i Saudiarabien, enligt en rapport från Amnesty. På tio månader har 175 personer avrättats. Organisationen oroas också av att dödstraff utdöms för fler sorters brott.

Det är en mörk bild som målas upp i rapporten från Amnesty. Såväl dödstraff som andra kränkningar av mänskliga rättigheter blir vanligare i Saudiarabien. Från augusti förra året till juni i år avrättades 175 personer, alltså ungefär en person varannan dag. Den vanligaste avrättningsmetoden är halshuggning.

Narkotikabrott straffas hårt

– Vi ser att avrättningarna ökat kraftigt, många avrättningar är också offentliga vilket är en ytterligare förnedring. Vi ser att antalet avrättningar för narkotikabrott har ökat stadigt de senaste åren och det är ofta migrantarbetare som döms till döden, säger Elisabeth Löfgren som är pressekreterare på Amnesty i Sverige.

Just drogrelaterade brott är en andel som växer, men dödstraff har också utdömts till exempel för trolldom och häxkonster.

Utländska gästarbetare

De senaste 30 åren har Amnesty fått uppgifter om att 2.208 personer avrättats i Saudiarabien. Av dem har nästan varannan, 48,5 procent, varit utländska medborgare. Ofta handlar det om gästarbetare från asiatiska eller afrikanska länder. Enligt Amnesty så har många inte kunnat arabiska, det är också vanligt att den anklagade vägras advokathjälp. Man misstänker att många erkännanden tvingats fram under tortyr.

Enligt Amnesty har det under de senaste två åren blivit allt svårare att bedriva människorättsarbete i Saudiarabien.

– Vi ser en allvarlig försämring rent generellt när det gäller mänskliga rättigheter i Saudiarabien; otroligt många fler som har fängslats för yttrandefrihetsbrott, skarpa antiterrorlagar som används brett och godtyckligt, menar Elisabeth Löfgren.

Även unga och mentalsjuka

Amnesty vill att dödstraffet helt ska avskaffas, men medger att vägen dit antagligen är ganska lång. under tiden vill man att landet åtminstone följer internationella riktlinjer, inte avrättar mentalt sjuka eller personer under 18 år och avhåller sig från tortyr.

– Det är väldigt känsligt att ta upp mänskliga rättigheter med Saudiarabien och det har ju Sverige verkligen fått erfara. Men det är ändå viktigt att man gör det i internationella fora som FN och EU, och att man tar upp frågan direkt mellan länderna, säger Elisabeth Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.