På onsdagen hördes ytterligare en explosion i Colombo, enligt försvarsministern en kontrollerad sådan för att oskadliggöra ett misstänkt föremål på en motorcykel. Larm om misstänkta sprängladdningar kommer in i en strid ström i det spända läge som råder.
Totalt har nu 359 människor mist sina liv som en följd av påskdagens attacker, där självmordsbombar slog till mot kyrkor och hotell på flera platser i landet.
Spänt lugn på gatorna
SVT:s utsända i Sri Lanka beskriver stämningen som spänd, men att det samtidigt råder ett märkligt lugn i huvudstaden, där trafiken bara är en bråkdel så intensiv som vanligt.
– Många människor håller sig hemma efter det nattliga utegångsförbudet, säger SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten.
Under natten har polisen gjort nya räder, och ytterligare 18 personer har frihetsberövats i jakten på skyldiga. Totalt har nu 60 personer gripits misstänkta för kopplingar till attacken, och fler gripanden är att vänta.
USA bekräftar också att ett antal FBI-agenter har anlänt till landet för att hjälpa polisen med utredningen av påskdagens bombdåd.
Gärningsmän hade studerat utomlands
Polisutredningen har kommit fram till att attackerna utfördes av totalt nio självmordsbombare, varav en kvinna. Åtta av gärningspersonerna har identifierats. De är samtliga lankesiska medborgare:
– De flesta är välutbildade och kommer från ekonomiskt starka familjer. Några av dem har studerat utomlands, säger Sri Lankas försvarsminister Ruwan Wijewardene vid en presskonferens på onsdagen.
En av dem har enligt BBC studerat juridik i Storbritannien och Australien. Några av dem har tidigare haft med polisen att göra:
– De har varit frihetsberövade i samband med mindre skärmytslingar, men ingenting i närheten av den här magnituen.
Polisen undersöker ett hus i Colombo där minst en av självmordsbombarna bodde. Grannar berättar för CNN att personerna i huset uppträtt ”mycket reserverat”:
– De kom aldrig ut och pratade aldrig med någon. De höll sig för sig själva.
Ledaren för den lokala islamistgrupp som pekas ut som skyldig till attackerna sprängde sig själv på hotellet Shangri La, ett av målen. Enligt Reuters säger en före detta arméchef och minister att dåden ”måste planerats i minst 7-8 år”.
Kritik mot säkerhetstjänsten
Enligt CNN lämnade Indien detaljerad underrättelseinformation om attentatsplanerna flera veckor innan tragedin. Informationen ska ha framkommit i förhör med en ledande IS-medlem som gripits i Indien och som ska ha hjälpt den utpekade jihadistgruppen med både pengar och planering. Enligt parlamentets ledare så lät högt uppsatta tjänstemän medvetet bli att vidarebefordra informationen.
SVT:s Ulrika Bergsten rapporterar om ett starkt missnöje bland lankeserna mot landets säkerhetstjänst:
– Presidenten har sagt att hela ledningen för säkerhetstjänsten kommer att bytas ut. Man hade i princip fått namn, foto och telefonnummer till de personer som senare begick dåden, men gjorde ingenting.