Dom i Japan: Regeringen inte ansvarig för Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

11 år har gått sedan katastrofen vid kärnkraftverket i japanska Fukushima. På fredagen föll en dom i landets högsta domstol, där det slogs fast att regeringen inte bär ansvar för olyckan.

– Det här är en högst politiserad dom, säger advokaten Izutari Managi som företrätt offren.

Målet som avgjordes i högsta domstolen på fredagen gällde de första av flera liknande stämningar i Japan. Bakom stämningarna står runt 3 700 tidigare Fukushimabor som tvingades lämna sina hem efter katastrofen 2011.

De drabbade krävde statlig kompensation för de skador och de uteblivna inkomster som olyckan medförde, men domstolen gjorde bedömningen att staten inte kan tillskrivas något ansvar.

Enligt domen hade katastrofen inte kunnat undvikas även om regeringen beordrat att skyddsvallarna runt kärnkraftverket skulle förstärkas, vilket målsägandesidan hävdat under rättegången.

Antas bli vägledande

Beskedet från högsta domstolen utgör ett stort nederlag för de tusentals invånare som tvingades evakuera området runt kärnkraftverket. Runt 30 liknande rättsprocesser pågår just nu i japanska domstolar, och fredagens dom väntas bli vägledande för kommande beslut, skriver nyhetsbyrån AP.

Advokaten Izutari Managi, som fört de drabbades talan i målet, beskriver domen som ”högst politiserad”.

– Vi ifrågasatte om administrativ personal verkligen skött sitt jobb på rätt sätt innan olyckan, men domarna svarade inte alls på den frågan, säger han till AP.

Besvikelsen är också stor bland målsäganden.

– Jag tror inte att domarna förstod eller ens försökte förstå vår smärta, säger Seiju Nanbara som tvingades lämna sitt hem i Minamisoma efter katastrofen.

Chefer vid kärnkraftverket friades

Ersättning till Fukushimas offer har länge varit en omtvistad fråga i Japan. Över 15 000 personer omkom i jordbävningen som orsakade katastrofen, och drygt en halv miljon tvingades bort från sina hem.

Sedan tidigare har Tepco, bolaget som ägde kärnkraftverket, beordrats att betala ersättning till de drabbade bakom stämningarna, skriver AP. Tre tidigare chefer vid bolaget friades 2019 från anklagelser om att inte ha vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder inför olyckan. Beslutet överklagades, och en ny dom väntas i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.