– Japan har ett väldigt effektivt varningssystem för jordskalv, och infrastrukturen klarade egentligen själva skalvet bra. Men vid ett skalv av magnitud 9 blir det en stor våg, utanför japans kust rörde sig jordskorpan kanske femtio meter längs förkastningen på plattgränsen, det blir oerhörda vattenmängder som lyfts. Säger Björn Lund universitetslektor i seismologi på Uppsala universitet.
– Kärnkraftsverken klarade av den kraftiga jordbävningen, även om anläggningen förlorade kraft från det yttre nätet så fungerade backupsystemen för reservkraft. Men när vågen sköljer in med enormt mycket vatten, slogs dieseltankar undan och all elektronik dränktes. När anläggningen blir strömlös finns det få möjligheter till att kyla härden. Det fanns vallar för att skydda mot tsunamis, men de var allt för lågt tilltagna. Säger Jan Hanberg på strålsäkerhetsmyndigheten.
Seismologen Björn Lund och kärnkraftsexperten Jan Hanberg tittar tillbaka 10 år och minns dagarna då telefonen aldrig slutade ringa och allt handlade om en jättelik tsunami.
Se Björn Lund och Jan Hanberg berätta om naturkatastrofen i klippet ovan.