Arne Treholt föddes den 13 december 1942. Som politiker verkade han för socialdemokratiska Arbeiderpartiet. Treholt hade en chefsposition inom Norges utrikesdepartement när han 1984 greps på Oslos flygplats Fornebu, misstänkt för att ha begått landsförräderi genom att spionera för Sovjetunionens räkning.
Det framkom att han haft hemliga möten med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB och då lämnat över mängder med hemligstämplade försvarshandlingar som bland annat visade hur Norge skulle försvaras i ett eventuellt krig. När han greps var han på väg till ett planerat möte med en KGB-agent i österrikiska Wien, med väskan full av dokument.
Treholt dömdes till 20 års fängelse, men benådades och frigavs år 1993, vilket motiverades med att det förelåg hälsoskäl. Efter det bodde han i Ryssland och Cypern där han hade olika företag.
Han själv har hela tiden hävdat sin oskuld och förfäktat den i två böcker, där han gjort gällande att bevisen mot honom hade förfalskats.
Treholtaffären
Den norske diplomaten Arne Treholt greps i januari 1984 på Fornebu flygplats i Oslo. Han var på väg till Wien för att träffa en sovjetisk agent och hade ett antal hemliga handlingar i sin portfölj.
Arne Treholt anställdes 1973 vid det norska utrikesdepartementet och blev senare statssekreterare och närmaste man till havsrättsministern. Han var också under slutet av 1970-talet och en bit in på 80-talet ambassadråd vid den norska FN-delegationen i New York.
Redan vid den här tiden misstänktes han för otillåtna kontakter med sovjetiska agenter och även för samröre med den irakiska underrättelsetjänsten.
1982 återvände Treholt till Oslo och blev byråchef på utrikesdepartementet.
På flera av sina positioner hade han tillgång till hemliga handlingar. Innan han avslöjades lämnade han ut uppgifter om det norska försvarets och Natos försvarspotential. Vid rättegången förnekade Treholt spioneri men medgav att han överträtt formella sekretessregler.
Han dömdes till 20 års fängelse men frigavs villkorligt 1993. Till uppmärksamheten kring affären bidrog att den norska säkerhetspolisen i flera år misstänkt Treholt utan att ingripa.