Beatrice Zavarro företräder Dominique Pelicot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Dominique Pelicot anklagas för tio år av övergrepp mot sin exfru: ”Jag är en våldtäktsman”

Publicerad

Dominique Pelicot anklagas för att under tio års tid ha drogat och bjudit in andra män för att förgripa sig på hans tidigare fru.

– Jag är en våldtäktsman, precis som de andra i det här rummet, säger han under den uppmärksammade rättegången i Frankrike.

71-årige Dominique Pelicot har vittnat för första gången sedan rättegången inleddes. Han erkänner sig skyldig till övergreppen som har skakat Frankrike och omvärlden.

Förutom Dominique Pelicot, står 50 män anklagade för övergrepp mot hans tidigare fru, 72-åriga Gisèle Pélicot.

– Jag är en våldtäktsman som de andra i det här rummet, säger Dominique Pélicot i rätten enligt Reuters, innan han bad sin familj om förlåtelse.

I sitt framförande berättade Dominique Pélicot att han hade en svår uppväxt och själv blev utsatt för sexuella övergrepp.

Hävdar att han älskar sin tidigare fru

Dominique Pélicot filmade våldtäkterna, männen kunde identifieras genom filmer och bilder i hans dator. Flera av dem har hävdat att de inte var medvetna om att det skedde utan samtycke.

– När de kom visste de redan allt. De visste alla hur det här gick till innan mötena, säger Dominique Pélicot.

Han hävdade genomgående att det inte fanns någon illvilja mot hans tidigare fru.

– Jag älskade henne oerhört och det gör jag fortfarande, säger han.

Gisèle Pélicot har hyllats för sitt mod

Rättegången är öppen för allmänheten på begäran av Gisèle Pélicot, som har hyllats för sitt mod. Runt om i Frankrike har det arrangerats demonstrationer för att visa stöd för 72-åringen.

Gisèle Pélicot möttes av applåder när hon var på plats för att vittna. Under rättegången svarade hon på redogörelsen från sin tidigare man.

– Det är svårt för mig att lyssna på det här. I 50 år levde jag med en man som jag aldrig hade kunnat föreställa mig kunde vara kapabel till detta.

– Jag litade på helt på honom, fortsätter hon.

Riskerar 20 års fängelse

Gisèle Pélicot fick som följd av att drogas problem med sitt minne och sin koncentrationsförmåga. Dominique Pélicot fick under rättegången frågor om varför han inte slutade.

– Jag försökte sluta, men mitt beroende var starkare, behovet växte, säger han.

Dominique Pélicot misstänks även för att ha drogat och utnyttjat sin dotter efter att polisen hittat halvnakna bilder på henne i hans dator, enligt BBC. Något han förnekar.

Nästan samtliga män, som är mellan 26 och 73 år gamla, riskerar 20 års fängelse, enligt Le Monde. Rättegången väntas pågå till december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.