Gisele Pelicot pratar med journalister utanför rätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer att behöva kämpa hela vägen till slutet” – hör Gisèle Pélicots ord efter att hon vittnat i rätten. Foto: France Télévision via EBU

Gisèle våldtogs av över 80 män i tio år i Frankrike – utan att hon visste om det

Uppdaterad
Publicerad

I över tio år våldtogs och drogades 72-åriga Gisèle Pélicot av över 80 män som hennes man genom en webbsida hittat och bjudit in.

– De behandlade mig som en trasdocka, som en sopsäck.

Nu vittnar Gisèle i rätten i franska Avignon.

Dominique Pélicots dator beslagtogs 2020 efter att han ertappats med att filma under kvinnors kjolar på ett köpcentrum. När polisen sökte igenom datorn fann de tusentals bilder och videor med övergrepp på hans fru Gisèle Pélicot.

Filen var döpt till ”abuses” och innehöll över 20 000 videor och bilder på över 100 våldtäkter av över 80 män.

Mäns våld mot kvinnor

Gisèle blev drogad av sin man och har själv inga minnen av våldtäkterna, då hon var näst intill medvetslös av drogerna.

– Min värld föll samman. Allting föll samman, allt som jag hade byggt upp de senaste 50 åren, berättar Gisèle Pélicot i rätten om när polisen först visade henne bevismaterialet.

När hennes dotter Caroline Darian dyker upp till rättegången på fredagsmorgonen berättar hon för media om när modern berättade om våldtäkterna.

– Min mamma sa: ”Jag tillbringade större delen av dagen på polisstationen. Din far drogade mig för att våldta mig med främlingar. Jag tvingades titta på bilderna”, säger Darian, rapporterar The Guardian.

Tappade minne och koncentrationsförmåga

För att Gisèle inte skulle vakna under våldtäkterna fick männen specifika instruktioner av maken. De fick till exempel inte ha kalla händer eller bära parfym.

Under årens gång blev hennes minne och koncentrationsförmåga mer och mer nedsatt, till den punkt att hennes barn oroade sig för att hon blivit dement. När Gisèle undersöktes av en läkare visade hon inga tecken på demens och istället upptäcktes flera könssjukdomar.

– De behandlade mig som en trasdocka, som en sopsäck, säger Gisèle Pélicot.

50 män har identifierats – åtalas

Bland videorna och bilderna finns över 80 män, varav över 50 har identifierats av polisen. Gisèle uppger att hon bara känt igen en av männen, en man som brukade cykla tillsammans med maken.

– Jag såg honom då och då på bageriet, jag brukade säga hej. Jag trodde aldrig att han skulle komma och våldta mig, berättar Gisèle Pélicot.

Männen är mellan 26 och 73 år gamla, och bland dem finns en militär, en psykolog och en före detta polis.

Nu åtalas männen tillsammans med maken Dominique Pélicot, som har erkänt i rätten. Men flera av männen nekar och hävdar att maken lurat dem och sagt att Gisèle gett samtycke.

Flera av männen riskerar nu 20 års fängelse för grov våldtäkt.

Rättegången kommer på gå fram till 20:e december och hålls inför öppna dörrar, något som Gisèle Pélicot själv har understrukit vikten av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet