Trumps tullar
Wall Street faller vid öppning
USA-börsen rasar med flera procent vid öppning på torsdagen. Dow Jones har fallit 3,7 procent, breda S&P 500-index 4,3 procent och Nasdaq med 5,6 procent drygt en och en halv timme efter öppning.
Bland förlorarna finns Apple som backat 8,7 procent.
USA-börserna är inte de enda som påverkats negativt av Trumps tullbesked. Under torsdagen har börser i Europa och Japan haft en bred nedgång.
Överblick
EU:s drag: Pausar mottullar
EU pausar de planerade tullarna mot USA i 90 dagar. Det skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på X.
"Vi vill ge förhandlingarna en chans", skriver hon på X.
Astra Zenecas oro: Kan orsaka läkemedelsbrist
Trump har flaggat för att det kan komma nya tullar på läkemedel. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca ser allvarligt på Tumps hot.
– Det är någonting som skulle vara väldigt allvarligt, både för tillgången på läkemedel men också för exportverksamheten från Sverige, säger bolagets Nordenchef Emelie Antoni till SVT Nyheter, på väg in till tullmötet med regeringen.
Hon säger att bolaget just nu har svårt att förhålla sig till vad som sker kring tullarna.
– Nya fakta dyker upp varje dag, säger hon.
Wallenberg om Trump: Det får stå för honom
Jacob Wallenberg, ordförande för Investor och Svenskt Näringsliv tycker att det är olyckligt med turerna kring Trumps tullar.
– Otydlighet från den amerikanska regeringen skapar en mängd frågor för oss företagare och för de som sparar på aktiemarknaden, säger han till SVT Nyheter på väg in till tullmötet med regeringen.
– Jag hoppas att vi kan se ett lugn ett tag framöver, säger han.
Wallenberg vill att Sverige nu jobbar ihop med EU och visar tydlighet. På en fråga vad han tycker om Trump svarar han:
– Han är folkvald president i USA och det ska vi ha respekt för, sedan kan man ha synpunkter på hur saker och ting görs, men det får stå för honom.
SVT livesänder vid 13-tiden regeringens pressträff efter mötet.
Regeringen i tullmöte med näringslivstoppar
Regeringen träffar på torsdagen arbetsgivare och fack i ett extrainsatt möte med anledning av USA:s tullar.
På mötet deltar enligt TT bland andra näringslivstoppar som Jacob Wallenberg, ordförande för Svenskt Näringsliv, Jonny Sjöström, vd för ståljätten SSAB och Lotta Lyrå, ordförande för Skogsindustrierna.
Målet med mötet är enligt regeringen att diskutera det finansiella läget och potentiella åtgärder med anledning av USA:s besked om höjda tullar och EU:s kommande motåtgärder.
Mötet inleds vid 11-tiden och vid klockan 13 håller regeringen pressträff med statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson och bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.
Kina: Fruktar inte ännu fler tullhot
Kina vill inte ha tullkrig men fruktar inte fortsatta tullhot från USA. Det uppger det kinesiska utrikesdepartementet på torsdagen.
Departementets talesperson Lin Jian säger enligt Reuters vid en pressträff att Trumps strategi inte har folkligt stöd och kommer att misslyckas.
Lin Jian säger också att man inte kommer att låta det kinesiska folkets legitima rättigheter och intressen berövas.
Trump chockade omvärlden med onsdagens besked om att hämndtullarna pausas i 90 dagar. Med det kommer USA:s tullar hamna på tio procent mot alla länder utom Kina, till vilka Trump i stället meddelat en höjning till 125 procent med omedelbar verkan.
Riksbankstoppen: Risk för våt filt – är vaksamma
Turerna kring tullarna har fått världsekonomin att skaka och det är osäkert hur den globala handelspolitiken ska se ut framåt.
”Men den osäkerhet som detta medför riskerar att lägga sig som en våt filt över världsekonomin. Det gör konjunktur- och inflationsutvecklingen även i Sverige ovanligt svårbedömd. Vi är vaksamma och har beredskap att agera om utvecklingen kräver det”, säger Anna Seim, vice riksbankschef, i ett pressmeddelande.
”I denna turbulenta tid, där utfallsrummet på kort tid blivit markant större, bidrar Riksbanken bäst genom att med en välavvägd och robust penningpolitik säkerställa att inflationen stabiliseras vid 2 procent på sikt. Det har vi alla förutsättningar att göra”, säger Seim också.
Stockholmsbörsen stiger kraftigt vid öppning
Vid öppning på torsdagsmorgonen var det åter gröna siffror på Stockholmsbörsen och i övriga Europa.
Det breda OMXSPI-indexet var plus drygt 8 procent procent strax efter klockan 09.
OMXS-30, där börsens största bolag finns, var också plus över 8 procent vid öppning, och där är alla bolag på plus.
Rusningen kommer efter Trumps besked om tullpaus. Den senaste veckan har börsen fallit 12-13 procent i spåren av de olika turerna i handelskriget. Från den 1 april har det i Stockholm varit minus under fem av sju börsdagar.
Precis som tidigare i veckan verkar många småsparare vara aktiva. Nätmäklarna Avanza och Nordnet informerar om att många är inne samtidigt och att sidor kan laddas långsammare och åtkomst begränsas.
EU välkomnar paus – Spanien ser läge för samtal
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar Trumps 90 tullpaus och menar att det är ett steg mot att stabilisera världsekonomin, skriver hon på X.
Pausen öppnar ”en dörr till förhandlingar” och kan leda till en uppgörelse om handel. Det säger Spaniens premiärminister Pedro Sanchez under ett besök i Vietnam på torsdagen, rapporterar Bloomberg.
Sanchez, som inte går in på detaljer om hur han tänker sig sådana samtal, kritiserar tullarna som han menar är omotiverade, skadliga och slår orättvist. Han upprepar också budskapet att ingen vinner på ett handelskrig.
Sanchez har sagt att EU borde stärka banden med Kina, och på fredagen fortsätter han resan i Asien med besök i landet för att träffa president Xi Jinping.
Mannen bakom Trumps tullar
Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro har hamnat i skottgluggen den senaste veckan. Hans egna teorier och metoder ifrågasätts, samtidigt som han har hamnat i ett offentligt storbråk med Elon Musk om handelstullarna.
– Boys will be boys, säger Vita husets talesperson Karoline Leavitt.