Elva tittarfrågor om Trumps tullar
Trumps tullar
Teknikprodukterna får "separata tullar"
I en intervju med ABC:s program "This Week" säger USA:s handelsminister Howard Lutnick att de teknikprodukter som tidigare i helgen uppgavs bli undantagna från handelstullar, inklusive datorer och mobiltelefoner, i stället kommer att få "separata tullar".
– Dessa produkter kommer inkluderas i särskilda tullar för halvledare, som troligtvis kommer inom en månad eller två. Så det ska inte ses som ett permanent undantag, säger han i programmet.
Hur höga de särskilda tullarna för halvledare kommer vara är fortfarande oklart.
Överblick
Kalifornien vill stoppa Trumps tullar
Kalifornien försöker nu stoppa Donald Trumps tullar, meddelar guvernören Gavin Newsom, som kallar tullarna ”olagliga”. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.
Delstaten kommer att lämna in en stämningsansökan till en distriktsdomstol, där de argumenterar för att Trump måste gå via kongressen om han vill införa tullar.
”President Trumps olagliga tullar utlöser kaos för Kaliforniens familjer, företag och ekonomi – driver upp priser och hotar jobb”, skriver Gavin Newsom i ett uttalande.
Kalifornien är en stor exportör av nötter, frukt och grönsaker, rapporterar AP.
Trump har pausat vissa högre tullar till en generell nivå på 10 procent. För Kina gäller 145 procent. De tidigare meddelade tullarna mot Mexiko och Kanada ligger fast.
Kina och Japan redo för tullförhandlingar
Kina meddelade på onsdagen att man utsett ett särskilt handelssändebud som ska sköta förhandlingarna kring den internationella handeln. Det utvalde personen, Li Chenggang, är även vice handelsminister.
Även Japan har en speciellt utsedd förhandlare som ska besöka USA denna vecka för samtal fokuserade på att övertyga president Donald Trump om att dra tillbaka tullåtgärderna mot landet.
Förhandlaren Ryosei Akazawa, till vardags Japans minister för ekonomisk revitalisering, kommer att vara i Washington från onsdag till fredag och ha samtal med bland andra USA:s finansminister Scott Bessent.
(TT)
Kanada: Viss bilimport tillåten från USA
Kanada tillåter biltillverkare att importera ett antal bilar och lastbilar tillverkade i USA utan tullar – så länge bolagen fortsätter att tillverka fordon i Kanada.
Det meddelar landets regering på tisdagen, enligt Bloomberg.
Kanada införde i förra veckan vedergällningstullar på fordon tillverkade i USA. Men den nya åtgärden kommer att innebära en viss lättnad för företag som General Motors och Stellantis som har monteringsanläggningar i Ontario och som fortfarande för in stora mängder fordon till Kanada från USA.
Kanada har 25-procentiga mottullar på amerikanska produkter värda 60 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande omkring 423 miljarder kronor, plus ytterligare tullar på vissa fordon tillverkade i USA.
(TT)
Stockholmsbörsen stänger på plus
Stockholmsbörsen låg stadigt på plus under handelsveckans första dag. Uppgången höll i sig till stängning då det breda OMXS-index stannade på plus 2,8 procent.
Även USA-börserna inledde med en positiv start där flera av de stora tech-företagen handlas på plus.
Uppgången i Stockholm var bred och samtliga företag – förutom fastighetsbolaget SBB – på storbolagslistan OMXS30 var på plus. Bäst gick det för molntjänstbolaget Sinch som lyfte 6,5 procent. Mätteknikbolaget Hexagon var upp 6,2 procent och luftvärmepumpföretaget Nibe steg 5,2 procent.
Fastighetsbolaget SBB halkade under nollstrecket i sista stund, minus 0,1 procent.
Även de ledande börserna i Europa steg på måndagen.
TT
USA-börser öppnar på plus
De amerikanska börserna är gröna vid måndagens öppning. Tekniktunga Nasdaq stiger över två procent efter att president Donald Trump öppnat för att viss teknologi, såsom telefoner och datorer, kan undantas tullarna. Apple rusar över fyra procent vid öppning.
Dow Jones-indexet stiger strax över en procent och S&P 500 nästan två procent.
Under dagen har även de europeiska börserna visat upp gröna siffror. I Stockholm är det breda OMXS-indexet upp runt två procent på eftermiddagen.
Ulf Kristersson hoppas på handelsavtal med Indien
Statsminister Ulf Kristersson (M) konstaterar i Morgonstudion att vi får en sämre värld om höga tullar införs och frihandel inte premieras. Men när USA tar ett steg tillbaka gällande handeln kan nya vägar öppnas.
– Det öppnar för frihandelsavtal med andra delar av världen – ett frihandelsavtal mellan Indien och Europa vore väldigt bra, säger Ulf Kristersson.
Han lyfter även Thailand som potentiell handelspartner och menar att det finns möjligheter. Sverige kommer även fortsätta att handla mycket med Kina.
– Sedan ska vi inte vara naiva och skapa ensidiga beroenden, säger Kristersson.
Nya tullar på halvledare presenteras nästa vecka
USA:s president Donald Trump meddelar att han i veckan kommer offentliggöra tullnivåer på importerade halvledare.
– Vi kommer att presentera dem nästa vecka. Det kommer att finnas viss flexibilitet för vissa företag, sade han inför reportrar under en flygresa.
Viss elektronik, som telefoner, ska också få nya egna specifika tullar, enligt Trump. USA:s handelsminister Howard Lutnick sa till ABC News på söndagen att produkterna kommer att få separata avgifter inom "en månad eller två" och att de kommer att ingå i kategorin halvledare.
Trump skriver i sin tur på Truth Social att "det inte rör sig om något undantag från tullarna" som tillkännagavs i fredags utan att de här produkterna omfattas av redan existerande 20-procentiga tullar.
Svantesson: "Senaste veckorna har varit sorgliga"
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) riktar skarp kritik mot Donald Trumps senaste agerande. I Agenda varnar hon för att den "oreda och kaos" som omger presidenten riskerar att skada både den globala ekonomin och förtroendet för USA.
– De här senaste veckorna har varit sorgliga, det hade inte behövt bli såhär, säger hon.
Se mer av ministern i klippet.
Nationalekonomen: Svårt för Trump att backa
Hur svårt skulle det vara för Donald Trump att backa från tullar som han precis har infört? Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, tror att ett skifte i Trumps handelspolitik inte ligger på kartan.
– Trump är en ganska principlös politiker som har bytt åsikt många gånger i många frågor, men inte när det kommer till tullar, säger han i kvällens Agenda.
Se mer av docenten i nationalekonomi i klippet ovan.