Elva tittarfrågor om Trumps tullar
Trumps tullar
Dessa EU-länder drabbas värst av tullarna
SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten menar att Trumps tullar kommer att slå hårt mot både privatpersoner och företag inom EU. I vissa länder blir det dock extra kännbart.
- Biltullarna på 25 procent, vilka infördes i morse, kommer att slå hårt mot Tyskland. Det är det land som exporterat mest bilar till USA, säger Ulrika Bergsten.
Korrespondenten lyfter också att de länder som stödjer tysk bilindustri genom insatsvaror, samt vårt grannland i syd, kan drabbas hårt. Hör Bergsten berätta i klippet ovan.
Överblick
Banktopp varnar för turbulenta tider i USA
Den amerikanska storbanken JP Morgan Chases vd Jamie Dimon varnar i en kvartalsrapport för geopolitiska spänningar och inflationsproblem i USA:s ekonomi den närmaste tiden.
Det osäkra läget innebär att JP Morgan ser behov av att behålla överskottskapital och likviditet inom banken.
Jamie Dimon är en av de finansmän som Trump ser upp till. Enligt Washington Post var Dimons varningar för lågkonjunktur åtminstone ett av skälen till att Trump valde att pausa det breda tullpaketet mot omvärlden i onsdags.
Hör mer om Jamie Dimon och andra miljardärer som Trump lyssnar på i videon ovan
EU:s handelschef till Washington på måndag
På måndag kommer EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic att träffa sina motparter i USA för förhandlingar om handelstullar, meddelar EU-kommissionen.
– EU är intresserat av att hitta lösningar som båda sidor vinner på, säger Olof Gill, talesperson för EU-kommissionen.
Sefcovic väntas träffa handelsminister Howard Lutnick och handelsrepresentanten Jamieson Greer.
EU-länderna har lagt fram mottullar på amerikanska varor värda mer än 21 miljarder som svar på USA:s ståltullar, och ytterligare åtgärder förbereds.
Både USA:s breda tullpaket på 20 procent och EU:s motåtgärder är pausade för att ge tid för förhandlingar.
EU:s finansministrar har i dag haft möte i Warszawa.
Volvo Cars stoppar försäljning av bilmodell i USA
Försäljningen av Volvos bilmodell S90 stoppas i USA, rapporterar Expressen med hänvisning till Automotive News.
Bilen byggs i Kina och orsaken bakom beslutet är den eskalerande handelskonflikten mellan länderna. Volvo meddelar att de istället vill försöka att bygga bilen i USA framöver.
Tidigare i veckan kritiserades Volvo Cars för att spela Donald Trump i händerna genom att öppna för att flytta delar av produktionen till USA.
Så mycket förlorade Trumps vänner i börskaoset
Under de två dagar som följde på Donald Trumps tullbesked rasade förmögenheterna för världens 500 rikaste personer med över 5 300 miljarder kronor. Det är den största förlusten någonsin, enligt Bloombergs miljardärsindex.
Se hur techgiganterna drabbats i videon ovan
Tesla stoppar två bilmodeller i Kina
Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla – med världens rikaste man Elon Musk som vd – har slutat ta emot beställningar på Model S och Model X i Kina till följd av handelskriget mellan USA och Kina.
Modellerna tillverkas i Fremont i Kalifornien. Tesla har ytterligare två modeller som tillverkas i en fabrik i Shanghai och som utgör en större del av försäljningen i Kina.
Kina höjde på fredagen tullen på amerikanska varor till 125 procent.
Småspararaktierna som rasat i tullkaoset
Investor, Telia och Volvo, som är de mest ägda folkaktierna på Stockholmsbörsen, har alla reagerat olika på Trumps tillträde i januari och det tullkaos som utspelat sig den senaste tiden, rapporterar TT.
Investor har backat 13,7 procent och Volvo 17,5. Samtidigt har Telia gått upp 7,4 procent. Bland de tio mest populära folkaktierna är det SBB som rasat mest, med 28 procent, skriver TT.
På valutamarknaden har euron gjort ett kraftigt lyft mot dollarn.
Kina anmäler USA:s handelstullar till WTO
Kina anmäler USA:s införande av handelstullar till Världshandelsorganisationen WTO, meddelar Peking i ett uttalande.
Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) säger att det är tydligt att USA har brutit mot reglerna - men det har även Kina gjort. WTO-systemet kräver bland annat att tullar införs med en varseltid.
– Det var därför lejonparten av Europas tullar skulle träda i kraft först en månad senare. Även under en handelskonflikt väljer Europa att följa reglerna, säger han,
Dousa räknar med att det kommer att bli många anmälningar men räknar inte med fällningar.
– Problemet är att tvistelösningssystemet i WTO inte fungerar, bland annat eftersom USA blockerat utnämningen av domare.
Kina chockhöjer tullar - sista höjningen enligt Peking
Kina höjer handelstullarna på amerikanska varor från 84 till 125 procent med start i morgon lördag den 12 april, rapporterar Reuters. Den senaste höjningen till 84 procent skedde i onsdags.
USA höjde på torsdagen sina tullar mot Kina till 145 procent.
Den senaste höjningen kommer att bli den sista enligt ett uttalande från Peking.
"Om USA kommer fortsätta införa tullar på kinesiska varor som exporteras till USA kommer Kina att ignorera dem".
Anledningen är att "det inte längre finns någon marknadsacceptans för amerikanska varor som exporteras till Kina under nuvarande tullnivåer", enligt uttalandet.
Xi Jinping: "Inga vinnare i ett handelskrig"
Kinas president Xi Jinping kommenterar USA:s nya tullbesked och säger att hans land "inte är rädda", skriver CNN.
"Det finn inga vinnare i ett handelskrig, och att gå emot världen kommer bara att leda till självisolering", sa Jinping på fredagen enligt det statliga tv-bolaget CCTV.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez besöker Peking under fredagen. Sanchez har sagt att han ser Kina som en partner till EU och att han önskar se en mer "balanserad" relation mellan EU och Kina, rapporterar Reuters.
Företagarna: Kan hjälpa enskilda företag
Företagarnas vd Magnus Dernervall tror att den nyinrättade tulljouren på Kommerskollegium kan vara bra för enskilda företag, men att det inte löser inte grundproblemet med handelskriget och företagsklimatet.
Av de 60 000 företag som Företagarna representerar finns omkring 600 företag som direktexporterar till USA.
– Alla andra företag är just nu bekymrade över den geopolitiska situationen, störda handelskedjor, inköpspriser. Det åtgärdas inte av en tulljour utan det de behöver är att stoppa handelskriget, säger Magnus Dernervall.