Elva tittarfrågor om Trumps tullar
Trumps tullar
Överblick
Stockholmsbörsen slutar på svagt plus
Stockholmsbörsen har genomgått en turbulent vecka till följd av USA:s handelstullar.
Vid veckans slut på fredagen stänger det breda OMXS-indexet på ett svagt plus på 0,1 procent.
Vid öppning låg indexet också på ett knappt plus, steg med 0,3 procent för att sedan falla på minus 1,3 efter en dryg timme. Därefter under dagen repade sig siffrorna.
Sedan den 1 april har Stockholmsbörsen visat röda siffror fem av sju börsdagar, och fallit så lågt som 12–13 procent den senaste veckan.
Dollarn sjunker till den lägsta nivån på tre år
Donald Trumps handelspolitik fortsätter att sända chockvågor på de globala marknaderna. På fredagen föll dollarn till den lägsta nivån på tre år samtidigt som statsobligationerna steg brant, skriver Financial Times.
Det var när indexet över dollarns värde gentemot valutor hos USA:s stora handelspartners föll under 100 som dollarnivån sjönk till sin lägsta sedan april 2022.
På fredagen föll den så mycket som 1,8 procent till indexet 99 för att sedan återhämta sig till 99,7.
Var står USA:s tullar nu?
Det råder en stor osäkerhet kring handelstullarna med snabba vändningar fram och tillbaka från Trumpadministrationen.
BBC listar var tullarna mot USA:s grannar samt mot EU och Kina ligger för tillfället.
EU tillsammans med majoriteten av de drygt 60 länderna listade av USA som deras handelspartners fick reducerad tullsats från 20 procent till 10. Detta efter Trumps tillkännagivande om en 90-dagars paus och därmed en sänkt ömsesidig tull under denna period.
Kinas tullsats ligger på 125 procent på kinesiska varor som importeras till USA.
Grannarna Mexiko och Kanada som är USA:s viktigaste partners har dock inte fått en tillfälligt sänkt tull, utan ligger fortsatt på 20 procent.
Priset på guld når ny rekordnivå
På grund av den ekonomiska osäkerheten och oron på de globala finansmarknaderna denna vecka har guldpriset nått en ny rekordnivå, skriver BBC.
Investerare har flockats för att köpa upp ädelmetallen och priset steg till mer än 3 200 dollar, motsvarande drygt 31 000 kronor, per uns när handelskriget mellan USA och Kina intensifierades ytterligare under fredagen.
Guldpriset har därmed stigit med 8 000 kronor i år, från dryga 23 000 kronor per uns vid början på året.
Banktopp varnar för turbulenta tider i USA
Den amerikanska storbanken JP Morgan Chases vd Jamie Dimon varnar i en kvartalsrapport för "betydande turbulens" med geopolitiska spänningar och inflationsproblem.
Det osäkra läget innebär att JP Morgan ser behov av att behålla överskottskapital och likviditet inom banken. Nästan 10 miljarder kronor sätts av för att bygga upp en buffert.
Jamie Dimon är en av de finansmän som Trump ser upp till. Enligt Washington Post var Dimons varningar för lågkonjunktur åtminstone ett av skälen till att Trump valde att pausa det breda tullpaketet mot omvärlden i onsdags.
Hör mer om Jamie Dimon och andra miljardärer som Trump lyssnar på i videon ovan
EU:s handelschef till Washington på måndag
På måndag kommer EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic att träffa sina motparter i USA för förhandlingar om handelstullar, meddelar EU-kommissionen.
– EU är intresserat av att hitta lösningar som båda sidor vinner på, säger Olof Gill, talesperson för EU-kommissionen.
Sefcovic väntas träffa handelsminister Howard Lutnick och handelsrepresentanten Jamieson Greer.
EU-länderna har lagt fram mottullar på amerikanska varor värda mer än 21 miljarder som svar på USA:s ståltullar, och ytterligare åtgärder förbereds.
Både USA:s breda tullpaket på 20 procent och EU:s motåtgärder är pausade för att ge tid för förhandlingar.
EU:s finansministrar har i dag haft möte i Warszawa.
Volvo Cars stoppar försäljning av bilmodell i USA
Försäljningen av Volvos bilmodell S90 stoppas i USA, rapporterar Expressen med hänvisning till Automotive News.
Bilen byggs i Kina och orsaken bakom beslutet är den eskalerande handelskonflikten mellan länderna. Volvo meddelar att de istället vill försöka att bygga bilen i USA framöver.
Tidigare i veckan kritiserades Volvo Cars för att spela Donald Trump i händerna genom att öppna för att flytta delar av produktionen till USA.
Så mycket förlorade Trumps vänner i börskaoset
Under de två dagar som följde på Donald Trumps tullbesked rasade förmögenheterna för världens 500 rikaste personer med över 5 300 miljarder kronor. Det är den största förlusten någonsin, enligt Bloombergs miljardärsindex.
Se hur techgiganterna drabbats i videon ovan
Tesla stoppar två bilmodeller i Kina
Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla – med världens rikaste man Elon Musk som vd – har slutat ta emot beställningar på Model S och Model X i Kina till följd av handelskriget mellan USA och Kina.
Modellerna tillverkas i Fremont i Kalifornien. Tesla har ytterligare två modeller som tillverkas i en fabrik i Shanghai och som utgör en större del av försäljningen i Kina.
Kina höjde på fredagen tullen på amerikanska varor till 125 procent.