Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Uruguays nästan tomma vattenreserver i klippet. Foto: Reuters

Dricksvattnet snart slut i Uruguay – blandar i saltvatten

Uppdaterad
Publicerad

I Uruguay håller dricksvattnet på att ta slut. Torkan har tvingat regeringen att sänka hälsokraven och blanda in saltvatten för att det ska räcka till alla.

– När jag tittade ner i grytan var den vit, täckt med salt, säger María Sosa, 62, till Washington Post.

I Uruguays huvudstad Montevideo bedöms vattenreserverna endast räcka ett fåtal dagar till. I reservoaren Paso Severino som försörjer mer än halva landet med dricksvatten är vattennivån nere på 5 procent av den totala kapaciteten.

Det varma vädret och bristen på regn har lett till att regeringen nu tvingats ta till drastiska åtgärder.

Man har nu ändrat hälsokraven och tillåter nu högre nivåer av klor och natrium i dricksvattnet. Den tillåtna mängden natrium i dricksvattnet är nu 50 procent högre än vad världshälsoorganisationen WHO rekommenderar, rapporterar Washington Post.

Mer saltvatten i kranen

Vattenbristen är den värsta på 74 år, uppger myndigheterna enligt Reuters. För att tackla bristen har man bland annat börjat ta vatten från deltaområdet Río de la Plata där sötvatten från Uruguayfloden och Pranáfloden möter saltvattnet i Atlanten.

Den ökade mängden salt innebär en hälsorisk för medborgare som är känsliga. Vissa kan till och med få utskrivet flaskvatten, som nu är en bristvara, på recept.

– För personer som lider av högt blodtryck, njursjukdomar eller har en saltbegränsad diet rekommenderas att kontrollera sitt blodtryck, att inte strunta i sina läkarkontroller och dricka vatten på flaska om det är möjligt, säger Uruguays minister för folkhälsa Karina Rando.

Har regnat – men räcker inte

Även om det regnade lite under förra veckan och det ska komma mer senare den här veckan är det långt ifrån tillräckligt.

Enligt det statliga vattenbolaget Obras Sanitarias del Estado behöver det regna minst 50 millimeter om dagen under hela juni för att reservoarernas nivåer ska börja återhämta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.