Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En förödelse som är svår att ta in” – Hör SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup på plats vid ovädret i Italien. Foto: SVT/TT

SVT:s korrespondent om översvämningarna i Italien: ”Svårt att ta in”

Uppdaterad
Publicerad

36 000 personer har hittills tvingats att lämna sina hem och 14 personer har omkommit i vad som har beskrivits som de värsta översvämningar som Italien skådat på över ett århundrade.

– Det är en förödelse som är svår att ta in, säger SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup som befinner sig i Milano.

De senaste dygnen har regionen Emilia-Romagna i norra Italien fått lika mycket regn som normalt sett faller under ett halvår. I sviterna har drygt 200 jordskred registrerats och lokala myndigheter har utfärdat nya varningar i takt med att regnet fortsätter falla.

14 personer har dött, varav flera rapporteras ha drunknat i sina hem, och många människor saknas.

– Många har varit instängda in sina hem och inte kunnat ta sig ut eftersom det är jättehögt vatten utanför, säger SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup.

Evakuerades med flotte

Svenske Adrian Boschetto berättar att han och hans familj satt fast i ett hyreshus i staden Faenza. På gatan utanför steg vattnet snabbt, 3,5 meter på ett par timmar.

– Folk funderade på att kasta sig ut och simma iland, eller dit man kunde, man såg inte var vattnet slutade, säger Adrian Boschetto.

Familjen och andra boende i huset lyckades tillslut ta sig ut via en flotte. En förbipasserande person i en kanot hjälpte sedan till att, en efter en, hjälpa dem iland.

Jordbruk förstörs

Italien har varit hårt utsatt av extremväder de senaste åren. Hösten 2022 drabbades regionen Marche av svåra översvämningar där 14 personer dog och i juli 2022 utlystes nödläge i fem italienska regioner då Po-floden drabbades av svår torka. Torkan slog precis som de nuvarande översvämningarna hårt mot jordbruken, med stora ekonomiska konsekvenser som följd, förklarar Jennifer Wegerup.

– Regeringen här jobbar långsiktigt med en plan för hur man ska hantera det som verkar vara nya vädermönster, säger hon.

Tidigare i år inrättade den italienska regeringen en långtgående kriskommission som ska arbeta med bland annat vattenförsörjning och extrema händelser. Nu tror Jennifer Wegerup att regeringens förebyggande arbete kommer att intensifieras.

– Det som har hänt nu går uppenbart inte att skylla på regeringen men det är uppenbart att mycket mer behöver göras, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.