• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner att man skulle hamna i ett väldigt utsatt läge gentemot Ryssland och vill gärna ha den här uppbackningen av USA”, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: SVT/TT/AP

Besked om stridsvagnar väntas: ”Tyskland vill ha uppbackning av USA”

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland kommer att skicka stridsvagnen Leopard 2 till Ukraina, enligt tyska medieuppgifter. Nu hoppas landet på uppbackning av USA.

– Man känner att man skulle hamna i ett väldigt utsatt läge gentemot Ryssland, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Den segdragna beslutsprocessen kring Leopard 2 har varit ”kvalfyllt och ångestladdat”, säger Wendick.

Från officiellt håll har inget sagts om vad man kommit fram till, men klockan 13 på onsdagen väntas Olaf Scholz meddela ett beslut. Enligt tidningen Der Spiegel kommer beskedet vara att Tyskland både skänker egna stridsvagnar till Ukraina och tillåter andra länder att skicka det tysktillverkade fordonet.

– Det hänger möjligen samman med ett besked som väntas från USA inom de närmsta dagarna, säger Christoffer Wendick.

”Stridsvagnar mer offensivt vapen”

I USA:s fall handlar det om att skicka stridsvagnen M1 Abrams till Ukraina. Enligt bland andra nyhetsbyrån AP är processen om M1 Abrams långt gången. Ett beslut som, om det fattas, skulle vara välkommet i Tyskland.

– Man känner att man skulle hamna i ett väldigt utsatt läge gentemot Ryssland och vill gärna ha den här uppbackningen av USA.

Tidigare har västeuropeiska länder skickat militärt stöd i form av till exempel pansarskott. Sådana försändelser är inte lika känsliga, menar Gunilla Herolf, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.

– Just när det gäller stridvagnar är det ett mer offensivt vapen än det man tidigare skickat till Ukraina, säger hon.

Känsligare för Tyskland

För Tyskland är det än mer känsligt, både på grund av att landet varit beroende av rysk gas och av historiska skäl.

– Tyskland är ett land som känner sig mer utsatt än andra länder, på grund av andra världskriget.

För att hålla det militära stödet från väst i schack försöker Ryssland sätta upp röda linjer och indirekt hota med kärnvapen, menar Gunilla Herolf.

– Det är en rysk taktik. Det kommer att komma mycket av det, det är jag alldeles övertygad om, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.