Hör den tyske före detta generalen om hur offensiva vapen från väst kan trappa upp kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den tyske före detta generalen om hur offensiva vapen från väst kan trappa upp kriget.

Tidigare generalen: Politiker fokuserar för mycket på vapen

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska politiker är allt för fokuserade på vapenleveranser till Ukraina i stället för att försöka nå en diplomatisk lösning med Ryssland som kan få slut på kriget.

Det menar den före detta tyska generalen och politiska rådgivaren Erich Vad som intervjuas i Agenda.

– Ryssland kommer ju inte att försvinna från världskartan, säger han i programmet.

Tyskland dröjer med beskedet om att tillåta europeiska länder att skicka den tysktillverkade stridsvagnen Leopard 2 till Ukraina, vilket har lett till starka reaktioner från flera andra länder i Europa och inom Nato. Under söndagen sa utrikesministern Annalena Baerbock dock att de inte kommer ”stå i vägen” om Polen vill skicka stridsvagnen.

Samtidigt pågår en diskussion i Europa om vapenleveranser till Ukraina där risken finns att tyngre vapen kan trappa upp och förlänga kriget. Det menar Erich Vad, som är före detta general och politisk rådgivare till den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel.

”Rätt att hjälpa Ukraina”

– Det är rätt att vi hjälper ukrainarna i kampen för självständighet och frihet. Ryssarnas invasion kränker folkrätten och vi måste visa dem var gränsen går. Men den militära situationen är i ett dödläge, säger han.

Erich Vad har tidigare kritiserats för att ha sprungit den ryske presidentens ärenden när han talat om förhandlingar som enda vägen för att få slut på kriget. Själv menar han att Europa måste arbeta för att få in Ryssland i den europeiska fredsordningen.

– Vi får inte driva Ryssland i armarna på Kina. Allt det är kontraproduktivt för Europa. Våra politiker är dåliga på att se detta, de är så fokuserade på vapenleveranserna. De är viktiga men jag saknar det politiska perspektivet och det strategiska konceptet, säger han.

Splittrad syn på stöd

Frågan om vapenleveranser sätter även fingret på att Europa saknar en gemensam strategi för sitt stöd till Ukraina.

På ena sidan står Tyskland och Frankrike som skickar vapen till Ukraina men samtidigt behåller en dialog med Moskva. Frankrikes president Macron har tidigare sagt att han inte ser en militär utväg på kriget och betonat att det bara går att finna en lösning genom förhandling-

På andra sidan står bland annat de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen samt Polen som har drivit på för en hårdare linje mot Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.