Dubbla masskjutningar i Sydafrika – 17 döda

Uppdaterad
Publicerad

17 personer har dödats i två masskjutningar i staden Lusikisiki i sydöstra Sydafrika. Enligt den sydafrikanska polisen pågår en jakt efter gärningsmännen.

Skjutningarna inträffade på fredagskvällen lokal tid i den lilla staden, som ligger drygt 30 mil söder om Durban på den sydafrikanska östkusten.

Enligt polisen rör det sig om två masskjutningar i två hus belägna i samma stadsdel. Minst 17 personer har dödats, 15 kvinnor och två män.

– En jakt har inletts för att gripa de som ligger bakom dessa avskyvärda mord, säger Athlenda Mathe, talesperson för polisen till AP.

Motivet bakom dåden är fortfarande oklart. Enligt sydafrikanska medier var offren släktingar och grannar som hade samlat för att hålla en minnesceremoni för en mamma och dotter som båda mördades för ett år sedan, rapporterar BBC.

De senaste tio åren har antalet mord ökat lavinartat i Sydafrika. Förra året mördades 27 000 personer på ett år, det innebär att 75 mord utförs varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.