EU kan reglera utsläppen genom att minska på antalet utsläppsrätter. Foto: Sam McNeil, AP / TT

Dyrare än någonsin att släppa ut koldioxid

Publicerad

Det är dyrare än någonsin att släppa ut koldioxid. Priset på utsläppsrätter steg till 31 euro per ton koldioxid efter EU:s beslut att skärpa sina klimatmål. Det är det högsta priset sen handeln med utsläppsrätter, ETS, infördes 2005.

Råvarubörserna reagerade omedelbart efter att EU-toppmötet i förra veckan enades om att EU ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 55 procent till 2030. Det tidigare målet var 40 procent. För marknaden var detta en signal om att det kommer att bli färre utsläppsrätter att slåss om för kraftverk, flygbolag och industrier som drivs av olja och kol. 

”All-time high”

Värdet på utsläppsrätter steg därför till en ”all-time high ”.  

Systemet med handel med utsläppsrätter är ett av EU:s främsta verktyg för att minska koldioxidutsläppen. Utsläppsrätterna auktioneras ut på råvarubörserna i Amsterdam och London. 13 000 anläggningar i EU omfattas av systemet , däribland cementfabriker, massaindustri, järn-och stålverk och flygoperatörer som tvingas betala för varje ton koldioxid de släpper ut. Det har haft effekt, utsläppen orsakade av de som tvingats köpa utsläppsrätter har minskat med 35 procent. 

EU vill tvinga ner utsläppen ytterligare

Under tre tidsperioder sedan starten 2005 har antalet gratis utsläppsrätter minskat vilket tvingar företag som behöver det att köpa utsläppsrätter på marknaden.  

2021 inleds den tredje handelsperioden där takten höjs ytterligare. EU har signalerat att man kommer att minska antalet utsläppsrätter som finns tillgängliga på marknaden för att tvinga ner utsläppen ytterligare. 

På sikt kan också fartygstrafik, transporter och byggsektorn komma att inkluderas i handeln med utsläppsrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.