Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Striderna i Syrien är idag på den lägsta nivån sedan 2011 – men för befolkningen är läget värre än någonsin. Kriget är nu en stillastående konflikt där områden kontrolleras av olika grupper med stöd från utlandet. Nu är det hur USA, Turkiet och Ryssland agerar som avgör inbördeskrigets utveckling. Hör reporter Sarah Ibrahim sammanfatta experternas syn på läget. Foto: AFP/AP/EPA

Efter 12 år – detta skulle kunna påverka konflikten i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Syrienkonflikten har nu pågått i 12 år och den militära utvecklingen är i händerna på utländska aktörer. Men den humanitära situationen går att påverka, enligt FOI-forskaren och experten Aron Lund:

– Om människor ska tvingas leva i det här sönderbrutna landet måste det finnas en fungerande ekonomi.

Ett folkligt uppror i Syrien blev slutligen ett inbördeskrig styrt av andra länder, främst USA, Ryssland och Turkiet.

Enligt Syrienexperten Aron Lund på FOI finns få tecken på att länderna är intresserade av en lösning. Kriget kan pågå i decennier.

– Det handlar inte längre om vem som ska styra landet, Assad eller oppositionen. När över 15,3 miljoner människor – ungefär två tredjedelar av befolkningen – är i behov av bistånd, är det en humanitär förpliktelse att åtminstone hitta sätt för människor att äta sig mätta.

Ifrågasätter effekt

Arbetslösheten och fattigdomen är den högsta sedan 2011 efter krig, pandemi och ekonomisk kris i Libanon som slagit mot Syriens näringsliv.

Även USA:s och Europas sanktioner påverkar ekonomin och möjligheten till återuppbyggad.

– Då måste man kunna ifrågasätta hur länge vissa av sanktionerna är en effektiv och långvarig strategi, säger Aron Lund.

Han menar att vissa sanktioner, som de mot mot enskilda krigsförbrytare, inte skadar civilbefolkningen. Sanktioner som förbud mot handel med olja och upprustning av elnätverket påverkar dock hela befolkningen.

– För att ha en fungerande ekonomi måste man kunna importera bränsle och utrustning för att kunna bygga rörledningar, fabriker och hem.

Sanktionerna ska utöva påtryckningar på regimen och hindra återuppbyggnad i regimkontrollerade områden – men majoriteten av Syriens yta kontrolleras av just regimen.

Kritik efter jordbävning

Efter jordbävningen som drabbade Syrien och Turkiet kritiserades sanktionerna för att ha försenat humanitär hjälp. USA, Storbritannien och EU införde då tillfälliga lättnader.

– Väldigt lite i den här konflikten ligger i Syriens händer, framför allt inte i det syriska folkets händer. De olika rebellgrupperna och regimen har ett stort ansvar, men är begränsade i vad de kan göra. Allt är beroende av utländska stater, säger Aron Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.