Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hussein förlorade många släktingar i skalvet, och är nu orolig över hur de överlevande ska klara sig. Foto: Privata

”Kylan kommer att döda många barn”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten den 6 februari väcktes Hussein Alhussein Maghrbi i Karlstad av ett telefonsamtal. I andra änden hörde han sin son: ”Pappa vi håller på att dö. En explosion har skett! En bomb har träffat vårt hus!”

Men den här gången var det ingen bomb, som den som förstörde deras hus i Syrien år 2012, utan jordbävningen i Turkiet dit sonen och närmare fyra miljoner andra syrier flytt.

För knappt 10 år sedan flydde Hussein Alhussein Maghrbi och hans familj kriget i Syrien. En bomb hade förstört deras hem. Med ingenting kvar tog han sin fru och barn över gränsen till Turkiet – och två år senare till det nya hemlandet: Sverige.

Hans äldre barn och deras familjer blev dock kvar i Turkiet, samt flera andra släktingar. När jordbävningen inträffade, var det ingenting som kunde skydda dem.

Jordskalvet i Turkiet och Syrien – teckenspråk

– Jag vet inte längre var vi ska ta vägen. Vart vi än går får vi våra hem förstörda, beklagar Hussein. Mina barn och barnbarn har ännu en gång blivit hemlösa, och denna gång har de ingenstans att ta vägen.

”Kylan kommer att döda många barn”

25 personer i Husseins släkt i Turkiet har dött, inklusive hans syster och hennes två döttrar. Några har ännu inte hittats under rasmassorna.

Det värsta, menar Hussein, är att samtidigt som människor räddats ut ur rasmassorna, dör överlevare på grund av kylan. Under nätterna blir det minusgrader och många har vare sig tak över huvud eller varma kläder.

– Många sprang ju ut eller blev räddade ur rasmassorna i bara underkläder och pyjamas, berättar Hussein.

Två av Husseins söner klarade sig och försöker ta hand om den familj de har kvar, bland annat syskonbarn som blev föräldralösa.

Väntar på att få bo i tält

Redan dagen efter de två skalven som förstörde över 5600 byggnader i Turkiet och Syrien, började han ringa runt till Röda korset och andra hjälporganisationer, både på plats och i Sverige.

Han försökte få en plats för sina släktingar i ett av tälten som håller på att byggas upp för de hundratusentals människor som blev hemlösa.

– Men efter två veckor står vi fortfarande i kö. Hjälporganisationerna hinner inte hjälpa alla och många fler kommer att dö, säger Hussein.

Över 6000 efterskalv har registrerats, måndagens skalv är det kraftigaste sedan de inledande dagarna av jordbävningskatastrofen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskalvet i Turkiet och Syrien – teckenspråk

Mer i ämnet