Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s förre president Donald Trump talade i delstaterna Georgia och North Carolina på lördagen, i vilka han har ett starkt väljarstöd. Foto: ANNA MONEYMAKER/AFP/TT

Efter åtalet – stridslysten Trump i Georgia: ”Häxjakt”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Donald Trump har gjort sitt första officiella framträdande efter att han åtalats i ett omfattande federalt mål. På lördagskvällen talade han i delstaten Georgia där han har några av sina trognaste republikanska anhängare.

Trump avfärdade det historiska federala åtalet mot honom som ”befängt” och ”grundlöst”.

– Varje gång jag flyger över en blåfärgad delstat blir jag åtalad, utropade expresidenten till mötets stora jubel.

”Häxjakt”

Blått är Demokratiska partiets färg i USA.

– De har inlett den ena häxjakten efter den andra för att försöka stoppa vår rörelse, för att omintetgöra det amerikanska folkets vilja, sa Trump.

– I slutändan är det inte mig de är ute efter. Det är er.

Vissa av deltagarna höll upp skyltar med just ordet ”häxjakt” – ett uttryck Trump länge har använt mot sina motståndare, inte minst när de anfört rättsliga argument mot honom.

Domstol på tisdag

Åtalet, som omfattar 37 punkter och som är det första federala i ett slag mot en amerikansk president – och expresident – offentliggjordes i fredags.

Donald Trump anklagas bland annat för att ha förvarat hemligstämplade dokument i sin bostad i Mar-a-Lago i Florida. Totalt riktas 37 åtalspunkter mot Trump – vilket gör åtalet långt mer omfattande än vad många bedömare hade väntat sig.

Bakom åtalet står USA:s justitiedepartement (DOJ).

Redan på tisdag väntas expresidenten framträda inför domstolen i Miami i delstaten Florida i ärendet som i folkmun kallas ”dokumentfallet”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är sanningen bakom det som sprids om Trump-åtalet? Se videon. Foto: TT/Faksimil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.