Efter svidande nederlaget – May talade i parlamentet om nästa brexit-steg

Uppdaterad
Publicerad

Mer förhandlingar och samtal för att övertyga de som tidigare fällt henne. Det är vad Storbritanniens premiärminister Theresa May säger sig behöva för att föra brexit-processen vidare. När hon talade i parlamentet, efter det svidande nederlaget i omröstningen förra veckan, lyste nyheterna kring en plan B med sin frånvaro.

– Hon håller fast vid sina käpphästar, säger SVT:s utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist.

De som hade hoppats på att få en ”plan B” presenterad blev sannolikt besvikna. I brittiska underhuset var det inga nyheter från premiärminister Theresa May om hur hon vill gå vidare i brexit-processen, efter det svidande nederlaget i omröstningen förra veckan.

Theresa May inledde sitt anförande på måndagen med att redogöra för de möten, över partigränserna, hon hållit de senaste dagena.

Brexit

Avfärdar ny omröstning

Hon pratade tidigt om det som många motståndare till Mays brexit-avtal pratat om allt intensivare den senaste veckan: en ny folkomröstning i frågan.

– Jag är rädd att det skulle bli ett besvärligt prejudikat, som kan få en signifikant påverkan för hur vi hanterar folkomröstningar i det här landet, sade hon, och tillade:

– Inte minst kan det stärka de händer som vill bryta samman vårt Storbritannien.

När det gäller backstop, nödlösningen vad gäller gränsen mellan Irland och Nordirland, säger hon att regeringen inte kommer att omförhandla den så kallade Belfastöverenskommelsen. Här kom alltså inte Theresa May med några nyheter under måndagen.

– Det är egentligen den stora knäckfrågan, och som gjort att hela frågan om brexit hamnat i ett dödläge. Där hade hon inget nytt att säga annat än att det blir ytterligare samtal, kommenterar SVT Nyheters utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist.

Ytterligare samtal krävs även med EU, poängterade May inför kammaren. En utdragen process med ett senarelagt brexit-datum efter 29 mars är dock inte aktuellt för den brittiska premiärministern.

May-fokus på Tory och DUP

Hennes mål är att förhandla vidare med ledamöterna inom Torypartiet som fällde henne sist, samt nordirländska stödpartiet DUP, för att få tillräckligt med stöd i nästa veckas omröstning.

– Mitt fokus fortsätter att ligga på vad som krävs för att få stöd i detta hus, sade Theresa May.

– De kommande dagarna kommer mina ministerkollegor och jag att möta ledamöter från alla delar av underhuset, samt representanter från handelsförbund, företag, civilsamhället och andra.

Ingrid Thörnqvist tycker det mest intressanta med Theresa Mays anförande i parlamentet under måndagen var tomheten. Det fanns i princip inget nytt i vad premiärministern hade att komma med.

– Det enda hon sa som var nytt var att hon vill föra mer samtal, säger Thörnqvist.

Kan tvingas lämna utan avtal

Efter många och långa förhandlingar nådde regeringen May en brexit-töverenskommelse med EU i november förra året, i vad som kom att kallas skilsmässo-avtal. Men efter att parlamentet, med 230 röster emot, röstat ned förslaget är det mycket som just nu hänger löst.

Om inte minoritetsregeringen med May i spetsen kan förmå parlamentet att acceptera ett utträdesavtal finns risken för en mycket osäker utveckling. Storbritannien kan tvingas lämna EU 29 mars utan ett avtal, om man inte kommit överens om förlängd förhandlingstid i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet