2019 riktades då världens ögon mot Wuhan och de första coronafallen. Arkivbild. Foto: ROMAN PILIPEY/EPA/TT

Efter coronakritiken: Tusentals blodprover ska granskas i Wuhan

Publicerad

Tiotusentals blodprover från invånare i kinesiska Wuhan ska granskas – i jakten på svar om coronavirusets ursprung, skriver CNN. Kina har gång på gång kritiserats av omvärlden för bristande insyn om smittan som bröt ut i mångmiljonstaden.

I blodbanken finns bland annat prover från de sista månaderna av 2019, då världens ögon riktades mot Wuhan och de första coronafallen.

En utredningsgrupp inom Världshälsoorganisationen (WHO) sade i februari i år att proverna kan vara en viktig källa för att avgöra när och var människor först smittades av viruset, vilket Reuters rapporterade om.

De lagrade blodproven är 200 000 till antalet. Enligt CNN har kinesiska tjänstemän tidigare sagt att man velat behålla proverna i två år som bevis vid eventuella juridiska stämningar kopplade till bloddonationer.

Experten: Utländska experter måste få observera

Nu har snart tvåårsgränsen passerat för proverna från oktober respektive och november 2019 – då många forskare tror att viruset kan ha infekterat människor, enligt CNN. En representant för Kinas nationella hälsokommission säger till tv-bolaget att testerna kommer dra igång så snart tvåårsgränsen har nåtts.

Maureen Miller, docent i epidemiologi vid universitetet i Colombia, tror att blodproverna kan ge ”viktiga ledtrådar” om virusets ursprung. Samtidigt uppmanar hon Kina att låta utländska experter observera testet.

”Ingen kommer tro på några resultat som Kina rapporterar om det inte finns kvalificerade observatörer”, säger Miller till CNN.

Upprepad kritik mot Kina

Liang Wannian, som leder Kinas team i covidutredningen, sade i somras att kinesiska experter kommer att genomföra testerna – och sedan leverera resultat till både kinesiska och utländska expertteam.

Kina har flera gånger kritiserats av omvärlden för bristande insyn i arbetet kring coronavirusets ursprung. Bland annat har landet beskyllts för att ha undanhållit data från WHO:s utredning – anklagelser som som Liang Wannian tillbakavisade i april i år, enligt Reuters.

Ett coronabråk uppstod även mellan USA och Kina i somras – efter en amerikansk rapport om virusets ursprung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.