Sydstatsflaggan vajar i närheten av South Carolinas regeringsbyggnad, samtidigt som de två flaggorna på byggnaden är på halv stång. Foto: TT

Efter dådet: Vi tar inte bort sydstatsflaggan

Uppdaterad
Publicerad

En gammal infekterad debatt har blossat upp på nytt i USA. Efter massakern på nio personer i en kyrka i Charleston hänger fortfarande Sydstatsflaggan på hel stång utanför byggnaden i South Carolina, något som möts av skarp kritik.

Debatten kring sydstatsflaggan är ingen nyhet i USA. I årtionden har ena sidan hävdat att den är en symbol för yttrandefrihet, medan andra menar att den är en symbol för USA:s mörka historia, för rasism och slaveri.

Nu har diskussionerna blossat upp igen – i samband med dödsskjutningen av nio svarta personer i en kyrka i Charleston.

Kyrkoskjutningen i Charleston

För att hedra dödsoffren vajade flaggorna utanför delstaten South Carolinas regeringsbyggnad på halvstång, alla utom en: Sydstatsflaggan som finns vid krigsmonumentet en bit bort.

Sarkastisk kritik på Twitter

Kritiken kom snabbt på sociala medier, många uppmanar delstatens republikanska guvernör Nikki Haley att kräva att flaggan tas ner. Enligt Topsy, en tjänst som analyserar innehåll på Twitter, cirkulerade över 60.000 tweets under gårdagen med ordet sydstatsflaggan i.

”Vi kommer aldrig att få veta vad som fick den vita extremisten, som fick vapen i födelsedagspresent och bor i en stat som har en sydstatsflagga, att göra det här”, skriver en person.’

En annan twittrar:

”Jag ifrågasätter ärligheten hos någon som skyddar sydstatsflaggan. Kanske kan guvernören förstå nu varför den måste försvinna”

Men det ser ut som att den omstridda flaggan blir kvar, i alla fall så länge rådande lagar gäller.

– I South Carolina har inte guvernören laglig rätt att ändra på flaggan. Enbart generalförsamlingen kan göra det, säger hennes pressekreterare till ABC News.

Obama: Flaggan hör hemma på museum

Debatten har blivit särskilt infekterad då en bild på den misstänkte mördaren Dylann Roof cirkulerar där han poserar vid en bil som bär just sydstatsflaggan på sin nummerskylt. 21-åringen ska dessutom ha sagt att han genomförde massakern för att starta ett ”raskrig”.

Flaggan har fram till år 2000 hängt på regeringsbyggnaden i South Carolina. Efter diskussioner mellan delstatens politiker flyttade man den sedan till ett krigsmonument en bit bort på området.

Vita huset meddelade igår att President Barack Obama på frågan om vad han anser om sydstatsflaggans vara eller inte, svarade att han anser att den hör hemma på ett museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkoskjutningen i Charleston

Mer i ämnet