”Varje bok som anses helig måste respekteras av respekt för de människor som tror på den”, säger påven. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Påve Franciskus sluter upp i kritiken mot koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien och flera andra länder i Mellanöstern har kallat upp Sveriges ambassadör i landet med anledning av onsdagens koranbränning i Stockholm.

Även påve Franciskus fördömer nu handlingarna.

”Jag är upprörd och känner avsky”, säger han.

Bland annat Kuwait, Irak, Förenade arabemiraten och Marocko har kallat upp Sveriges ambassadör med anledning av den senaste koranbränningen i Stockholm. Under söndagen gjorde också Saudiarabien det.

Till ambassadören framförde det saudiska utrikesdepartementet en uppmaning till Sverige att stoppa handlingar som ”motsäger internationella ansträngningar för att sprida värderingar om tolerans, sans och förkastande av extremism”, skriver den statliga nyhetsbyrån.

”Känner avsky”

I söndags meddelade även Iran att landet inte skickar sin nya ambassadör, Hojatullah Faghani, till Sverige.

Fler länder i Mellanöstern har därtill fördömt koranbränningen utanför Stockholms moské på Södermalm.

Även påve Franciskus sluter upp i kritiken, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

”Jag är upprörd och känner avsky inför den här typen av handlingar. Varje bok som anses helig måste respekteras av respekt för de människor som tror på den”, säger påven.

57 medlemsländer

I söndags samlades det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) för ett extrainkallat möte med anledning av koranbränningen i Stockholm.

IKO, som är baserat i Saudiarabien och har 57 medlemsländer, uppmanade medlemsländerna till ”enhetliga och kollektiva åtgärder” för att förhindra ”ytterligare skändningar” av Koranen.

”Vi måste skicka konstanta påminnelser till det internationella samfundet om det viktiga behovet av att efterleva internationell rätt, som klart och tydligt förbjuder all uppmuntran till hatbrott med religiös grund”, löd ett uttalande från organisationens generalsekreterare Hissein Brahim Taha.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om protesterna med SVT:s utrikesreporter Lina Malers. ”Kan så klart skada Sveriges relationer med andra länder”, säger hon. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.