Tigran Feiler, SVT:s Latinamerikakorrespondent berättar hur läget ser ut i Argentina kring abortlagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent berättar hur läget ser ut i Argentina kring kvinnors rätt till abort i klippet. Foto: SVT

Efter legaliseringen av abort i Argentina – nu står landet vid ett vägskäl

Uppdaterad
Publicerad

Knappt tre år efter att Argentina legaliserade abort befinner sig landet vid ett vägskäl, där kvinnors rätt till självbestämmande återigen står i skottgluggen. Landets nyvalde president Javier Milei är abortmotståndare och vill nu folkomrösta om frågan.

– Det här kan komma upp på agendan igen, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler i Morgonstudion.

Så sent som i december år 2020 fattade den argentinska kongressen, efter en lång och hård kamp av landets kvinnorörelse, ett historiskt beslut om en ny lag som gav kvinnor rätt till abort.

Världen går generellt mot en mer tolerant syn på abort men situationen skiftar över tid och rätten går inte att ta för given bara för att den vunnits vid ett tillfälle. I Argentina, där kvinnor nyligen firade, har den nyvalde presidenten Javier Milei nu satt frågan på dagordningen.

– Han är uttalad abortmotståndare, och det här kan låta lite överraskande eftersom han beskriver sig som libertarian och tillhör den ideologin, men han menar att för honom så är det rätten till individens liv som står i centrum och då omfattar det även de oföddas liv, säger Tigran Feiler.

I valrörelsen lovade han en folkomröstning om frågan om han vann valet. Milei har blivit vald tillsammans med en vice presidentkandidat Victoria Villarruel, som kommer från konservativt håll och även hon är mycket kritisk mot att abort har legaliserats.

– Nu befinner sig landet vid ett vägskäl.

Samtidigt har flera stora länder i Latinamerika legaliserat abort under de senaste åren. Hör mer om aborträtten på kontinenten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.