De senaste 30 åren har över 60 länder tagit steg för att liberalisera sina abortlagar, säger Katarina Bergenhed, sakkunnig på kvinnors rättigheter vid Amnesty Sverige, i Morgonstudion.
– Men fortfarande bor 40 procent av världens kvinnor i reproduktiv ålder i länder med väldigt restriktiva abortlagar, fortsätter hon.
Och abortfrågan fortsätter att dela länder och kontinenter.
En ny rapport från Amnesty International gör också gällande att vårdpersonal, aktivister och andra runtom i världen som försvarar rätten till abort och tillhandahåller grundläggande vård stigmatiseras, hotas, attackeras och utsätts för orättfärdiga åtal.
Efter presidentvalet i Argentina har vinnaren, den kontroversiella ultraliberalen och abortmotståndaren Javier Milei, utlovat en folkomröstning om abort – vilket legaliserades i landet för mindre än tre år sedan. Samtidigt har andra länder i Latinamerika, som Mexiko och Colombia, avkriminaliserat abort.
”Ett stort problem”
Katarina Bergenhed konstaterar att det globalt är ”en väldigt delad bild”.
– Det är en rörelse framåt och samtidigt en rörelse bakåt. Generellt kan man säga att osäkra aborter fortfarande är ett stort problem.
Varje år genomförs över 30 miljoner osäkra aborter, och var sjätte minut dör en kvinna på grund av osäker abort, enligt Läkare utan gränser.
Sedan Roe v. Wade revs upp av amerikanska HD har flera delstater kraftigt inskränkt kvinnors bestämmanderätt och infört abortförbud. New York Times rapporterar att uppemot en fjärdedel av kvinnorna som tidigare skulle ha gjort en abort i stället verkar ha fullföljt graviditeten. Men många har också rest till andra delstater eller köpt abortpiller på nätet.
I Polen har vänstern, som ingår i samlingen med majoritet i det nya parlamentet, sedan valet redan hunnit lägga fram två förslag för att liberalisera landets stränga abortlagar. Även i Danmark kan rätten vara på väg att utökas.