Tomas Sniegon oroas över utvecklingen i Slovakien där tiotusentals demonstranter återkommer till gatorna i de största protesterna sedan 1989. Foto: TT/Lunds universitet

Efter premiärministerns avgång kräver många slovaker mer

Publicerad

Flera ministrar i Slovakiens regering har avgått efter det uppmärksammade mordet på en journalist och hans sambo. Men protesterna fortsätter. Nu väntar alla på svaret från mordutredningen.

– Leder den till den högsta politiska nivån så är det en faktor som kan vara väldigt explosiv för utvecklingen, säger Tomas Sniegon, universitetslektor i Europastudier i Lund.

Det var den 26 februari i år som den undersökande reportern Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova hittades mördade i Kuciaks hem utanför Bratislava. Han arbetade med ett reportage som kopplade samman högt uppsatta personer inom regeringen med organiserad brottslighet och misstankarna riktades tidigt mot den syditalienska maffian ´Ndranghetan men ännu har ingen gripits för dubbelmordet.

”Oerhört starka protester”

De kraftiga protester som utlösts av händelsen har lett till att flera ministrar lämnat sina uppdrag, däribland premiärministern Robert Fico. Hans avgång dämpade demonstrationerna men under torsdagen gick 45 000 slovaker åter ut på gatorna – nu för att polischefen Tibor Gaspar ska lämna sin post, med det är krav han inte hörsammar. Demonstrationerna är de kraftigaste sedan den så kallade Sammetsrevolutionen 1989, protesterna som satte stopp för det kommunistiska styret i dåvarande Tjeckoslovakien.

Journalistmordet i Slovakien

– Det är oerhört starka protester i landet, men jag tror inte att de kommer att leda till några radikala förändringar, säger historikern och univeristetslektorn Tomas Sniegon vid Lunds universitet.

Han är född i dåvarande Tjeckoslovakien och är nyss hemkommen från Slovakien. I landet väntar man på de svar som polisarbetet ska ge vid handen. Han tror att protesterna kan stiga i styrka.

”Beror på utredningen”

– Det hänger på utredningen av attentatet mot den dödade journalisten. Kan man visa att spåren leder till den högsta politiska nivån så är det en faktor som kan vara väldigt explosiv för utvecklingen.

– Regeringen är tvungen att lämna en officiell förklaring, men jag tror inte att de kommer med en förklaring som ger hela bilden.

Fria pressen under attack

Parallellt med händelsekedjan kring dubbelmordet är många slovaker arga över hur regeringen behandlar massmedia.

– Man kan säga att de fria medierna är under attack på så vis att regeringen har tillsatt chefer från de egna leden inom public service, och man vet inte vilka reaktioner det kan provocera fram.

Oroas du över utvecklingen i Slovakien?

– Orolig är jag naturligtvis, det är en väldigt sorglig situation. Men jag är inte så skeptisk att jag vill säga att det kan leda till samhällets kollaps. Landet är under utveckling och det här är en kris som man måste bearbeta och komma över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Slovakien

Mer i ämnet