För tolv år sedan blev Gert-Jan Oskam, nu 40 år, förlamad i benen och delvis i armarna då hans ryggmärg i nacken skadades under en cykelolycka. Men i dag kan Oskam gå minst 100 meter på egen hand samt stå upp i flera minuter utan att använda händerna.
Det är läkaren Grégoire Courtine och hans kollegor vid Schweiziska federala institutet för teknik i Lausanne som har gjort det möjligt genom en unik operation.
– Han är som en cyborg med flera implantat som reparerar det centrala nervsystemet, säger Courtine till AFP.
Implantaten skapar en direkt förbindelse mellan hjärna och ryggrad. Hans intentioner att röra på sig registreras och överförs trådlöst till en enhet som han bär utanpå kroppen, i en ryggsäck. Hans vilja omvandlas till kommandon, som enheten skickar tillbaka via implantat i ryggraden, som stimulerar musklerna.
”Vill inte bli betraktade som objekt”
– Det som är unikt här är att tankens kraft gör att man kan utlösa muskelkontraktionerna och nervimpulserna, säger Claes Hulting, läkare och forskare vid Karolinska institutet, i Aktuellt.
Hulting ser det kliniska genombrottet som något fascinerande och han är glad att utvecklingen går framåt. Samtidigt nämner läkaren, som själv är rullstolsburen, att risken finns att det blir lite ”cirkus” kring det.
– Vi vill inte bli utställda och betraktade som objekt, utan vi vill leva ett integrerat vanligt liv som alla andra, säger han.
Nya tekniken bättre än förr
Oskam har tidigare implanterats med stimuleringsenheter, men han var då tvungen att göra en rörelse för att utlösa stimuleringen.
– Nu kan jag göra vad jag vill. När jag bestämmer mig för att ta ett steg kommer stimuleringen att sätta igång, säger han.
Huruvida den nya teknologin kan komma att användas till andra ryggmärgsskadade patienter är i nuläget oklart. Men utvecklarna ser positivt på framtiden.