Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Egypten kämpar för att få turisterna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den folkliga revolutionen 2011 har en rad händelser påverkat Egyptens turistindustri, ett av landets viktigaste näringar. Politiska oroligheter och ett växande hot från terrorgrupper är några av orsakerna till att antalet turister minskat med mer än hälften. Men nu, för första gången på flera år, börjar det sakteligen att ljusna.

Turismens glansdagar i Egypten sedan innan den arabiska våren bröt ut, är nästan ett minne blott. Och det är få som är här för att titta på de ikoniska pyramiderna, som reser sig ståtliga i vintersolen.

– Jag har jobbat hela mitt liv inom turism, jag kan inte något annat och det påverkar mig och min familj. Om inte jag jobbar, hur ska jag försörja min familj? Hur ska jag köpa mat till min kamel? Turismen är allt i vårt liv. Om det inte kommer några kunder till mig, kommer jag, min familj och kamelen inte ha något att äta, säger kamelföraren Ashur Tartur.

Ashur Tartur har i nästan 40 år livnärt sig på kamelturer runt pyramiderna. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Ashur Tartur har i nästan 40 år livnärt sig på kamelturer runt pyramiderna, men nu är det mest lång väntan på att någon ska vilja hoppa upp på kamelen Casanovas rygg.

Turismen har halverats

Sedan 2010 har turismen i Egypten mer än halverats. Industrin har fått sig en rejäl törn efter politiska oroligheter och terrorattacker. 

– Förut gjorde vi 5-6 turer var, nu kanske det i bästa fall är 1-2 per dag. Ibland är det så illa som en i veckan, berättar Omar Sherif, också han en kamelförare med flera decennier på nacken.

Omar Sherif har varit kamelförare vid pyramiderna i flera decennier. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Precis innan den arabiska våren, innan folksamlingen på Tahrirtorget och innan Hosni Mobarak avsattes nådde pyramiderna i Giza sin peak i antal besökare. Under 2010 kom det över två miljoner människor till Kairo för att skåda ett av världens sju underverk.

2011 gick det ner till knappa miljonen. Men värst var det i 2013, då Egypten stod inför ännu en politisk vändning och militärkuppen mot Muslimska brödraskapet och den första demokratiskt valda presidenten Mohamed Morsi skedde. Om man ser till antal turister i hela Egypten var det i snitt en miljon turister per månad, varje månad, år 2010. I maj 2016 var det mindre än hälften av det, enligt Foreign Affairs.

– Turismen är en av Egyptens viktigaste bruttonationalinkomster, det finns många människor som jobbar direkt med turism och andra som direkt drar nytta av det. Dessutom gillar det egyptiska folket turismen och de förlorade det, förlorade de något värdefullt, säger Hani Darwich, inspektör vid pyramiderna.

Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Länder stoppade flyg till Egypten

Spiken i kistan var när det ryska passagerarplanet kraschade i Sinai hösten 2015. Samtliga 224 människor ombord dog och Ryssland var direkt övertygade om att det röde sig om ett terrorattentat. Flygkraschen ledde till att både Ryssland och Storbritannien stoppade sina flyg till Egypten, två länder som stod för cirka 40 procent av turisterna. 

– Jag har varit här alla årstider på året sedan åtta år tillbaka och förut var det alltid mycket turister. Det slog mig verkligen när jag landade på flygplatsen den här gången hur folktomt det var. Jag har aldrig varit med om något liknande här i Kairo, säger den amerikanska turisten Adam Cronenberg mellan familjens bildtagning av panoramavyn av de tre pyramiderna.

Den amerikanska turisten Adam Cronenberg Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Egypten har under de senaste åren kämpat med en rad satsningar för att locka både gamla och nya turister. Bland annat genom att lansera turistvideor med Egyptens bästa sidor under parollen #thisisEgypt – det här är Egypten. Något som dock har kritiserats på sociala medier av bland annat journalister och människorättsaktivister som vittnar om en växande repression och menar att det finns en annan mörkare sida av landet som regimen inte visar.

Ökad säkerhet

Efter flygkraschen i Sinai hamnade den bristande säkerheten i Egypten i rampljuset. Förutom att återuppbygga landets framtoning har man tillsynes också satsat på bland annat metalldetektorer och annat som ska garantera säkerheten för besökare. Något som den flitiga Egyptenturisten Adam Cronenberg märkt av.

– Jag kan inte minnas att det fanns grindar och metalldetektorer vid pyramiderna förut, så det märks att de har gjort en ansats i just säkerhetsarbetet, säger han.

De senaste månaderna har dock siffror visat att det sakteligen börjar ljusna. Det är fler som kommer Egypten. Samtidigt börjar också fler flygbolag återuppta direktflygen till turistorterna i Egypten. Hur länge detta varar återstår att se. Vid jul varnade till exempel det amerikanska utrikesdepartementet amerikanska medborgare från att åka till Egypten. Orsaken sägs vara hot från terrorgrupper samt den senaste attacken i Kairo mot en koptisk kyrka som dödade minst 25 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.