• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Att vara homosexuell i Egypten är inte ett brott, utan gripanden sker under rubriceringar som sedlighetsbrott. Foto: AP/TT

Egyptisk programledare döms till ett års fängelse – intervjuade homosexuell man

Uppdaterad
Publicerad

Programledaren Mohamed al-Gheiti döms för bland annat främjande av homosexualitet och religionsförakt efter att han intervjuat en anonym homosexuell man i sitt tv-program. För det får han ett års fängelse.

– De försöker statuera exempel, säger aktivisten Dalia Alfaghal.

Mannen hade bjudits in till tv-programmet för att prata om sina sexuella relationer med så kallade sugar daddys – äldre män som överöser en med presenter och pengar. Ansiktet hade blurrats för att inte röja hans identitet, eftersom de skulle behandla det i Egypten så tabubelagda ämnet homosexualitet, skriver CNN.

– I programmet säger mannen hur skamfylld han är och vilken ånger han känner för sitt gamla levnadssätt. Sedan frågar al-Gheiti honom om detaljer. Det som framgår då är en del av det al-Gheiti nu döms för. Det hela är väldigt ironiskt, säger Dalia Alfaghal, medgrundare till nätverket Solidarity with Egypt LGBT till SVT Nyheter.

Förbud mot homosexuella att framträda i medier

Att vara homosexuell i Egypten är i sig inte ett brott, men gripanden sker under rubriceringar som sedlighetsbrott. När det libanesiska bandet Mashrou’ Leila höll en konsert i huvudstaden Kairo sommaren 2017, intensifierades gripandena.

Bandets texter är politiska. De sjunger om kvinnors och hbtq-personers rättigheter. Om orättvisor, klasskillnader och sexuell frihet. Under konserten i Kairo höll några i publiken upp en regnbågsflagga.

Arkivbild. Sångaren Hamed Sinno i bandet Mashrou' Leila. Foto: AP/TT

Sju personer greps ganska omgående. Därefter följdes en våg av gripanden och man införde ett förbud för homosexuella att framträda på exempelvis tv, skriver AFP.

– De vill statuera exempel eftersom de införde det där förbudet. Dessutom kontrollerar staten mer och mer vad som får och inte får sägas på medieplattformar, till och med på sociala medier, säger Dalia Alfaghal.

Fängelse och böter

Mohamed al-Gheitis pratshow är en av de främsta i Egypten. Avsnittet i fråga sändes i augusti i fjol. al-Gheiti har tidigare och vid flera tillfällen sagt sig vara emot homosexualitet, men anses nu alltså ha främjat just det i sitt tv-program. Förutom ett års fängelse dömdes han också till böter på 3 000 egyptiska pund, motsvarande cirka 1 700 kronor.

– De försökte få homosexuella att verka kriminella. Det var till och med en som ringde in till programmet och sa ifrån, och försvarade rätten att få vara homosexuell, säger Dalia Alfaghal.

Egyptens mediereglerande myndighet reagerade direkt och beslutade att stänga ner tv-kanalen LTC TV i två veckor, som en konsekvens av att de sände programmet.

”Värst för transkvinnor”

Intoleransen mot samkönade relationer är inte ett nytt fenomen i Egypten, inte heller förföljelsen av homosexuella. Landet är konservativt och religiöst, och majoriteten av befolkningen är muslimer. 

Det har bland annat gjorts polisräder på badhus, som dessutom sänts på tv. Och polisen har också infiltrerat dejtingappar med avsikten att sätta dit folk. 

– Kvinnor i Egypten utsätts för sexuella trakasserier på daglig basis, och sticker du ut från normen genom att till exempel ha kort hår, tar trakasserierna en annan form. För homosexuella män kan det eskalera till våld. Och värst är det för transkvinnor med maskulina drag, säger Dalia Alfaghal.

Domen kan överklagas och till och med upphävas, förutsatt att al-Gheiti överklagar och betalar 1 000 egyptiska pund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.