• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det finns ingen lagstiftning som förbjuder homosexualitet i Egypten, men landet är starkt konservativt och diskriminering av hbtq-personer är vanligt. Särskilt homosexuella män grips ofta och åtalas vanligen för osedlighet och omoraliskt leverne. Arkivbild. Foto: TT

Över 30 gripna i våg av tillslag mot hbtq-personer i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationer larmar nu om att minst 33 personer har gripits i Egypten den senaste veckan, främst med anledning av att de misstänks vara homosexuella. Startskottet för vad som kallas en riktad förföljelsekampanj mot hbtq-personer kom vid en konsert i slutet av september, när några besökare hissade en regnbågsflagga.

Egyptisk polis har den senaste veckan gripit minst 33 personer, i vad som av människorättsorganisationer beskrivs som en riktad kampanj mot hbtq-personer i landet. 22 av gripandena har skett bara de senaste tre dagarna, rapporterar Reuters.

Hissade regnbågsflagga på konsert

Gripandena började efter den 23 september, då besökare hissade en regnbågsflagga, symbol för hbtq-rörelsen, vid en konsert i Kairo med den libanesiska gruppen Mashrou’ Leila, ett band känt bland annat för sitt stöd till hbtq-rörelsen.

Gesten orsakade en kritikstorm i lokala medier, och åklagare valde att inleda en utredning.

Sju personer greps med direkt hänvisning till flaggincidenten. Övriga gripanden ska inte vara kopplade till händelsen på konserten, men uppges alla vara kopplade till ordningsmaktens tolkning av de gripnas sexuella läggning.

Tvångsundersöker ändtarmen

Det finns ingen lagstiftning som förbjuder homosexualitet i Egypten, men landet är starkt konservativt och diskriminering av hbtq-personer är vanligt. Särskilt homosexuella män grips ofta och åtalas vanligen för osedlighet och omoraliskt leverne.

De gripna utsätts emellanåt också för tvångsundersökningar av ändtarmen, något människorättsorganisationer jämför med tortyr.

– På bara några dagar har den egyptiska ordningsmakten gripit dussintals personer och genomfört fem ändtarmsundersökningar, vilket signalerar en kraftig upptrappning av myndigheternas försök att förfölja och avskräcka hbtq-personer efter incidenten med regnbågsflaggan, säger Najia Bounaim, vid Amnesty Internationals nordafrikanska gren, till Reuters.

Egyptiska myndigheter erkänner öppet agerandet, men slår ifrån sig anklagelser om tortyr.

Dömd till sex års fängelse

I söndags ställdes 16 män, alla gripna den gånga veckan, inför rätta för osedlighet och för att ha ”uppmuntrat till sexuella avvikelser”. Dom väntas i slutet av oktober.

En man har redan dömts till sex års fängelse för liknande åtalspunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.