Foto: TT

Osedlighetsmisstänkta friade i Kairo

Uppdaterad
Publicerad

En egyptisk domstol har friat 26 män som stod anklagade för ”osedlighet”. Fallet har fått mycket hård internationell kritik, människorättsgrupper oroar sig kring att polisen har trappat upp tillslagen mot homosexuella den senaste tiden.

Det var i början av december som polisen stormade in på badhuset i centrala Kairo, efter tips från dem kända programledaren Mona Iraqi.

Iraqi filmade hur männen avklädda tvingades ut på gatan. I programmet som sändes några dagar senare påstod Iraqi att männen varit inblandade i prostitution. Hon sade också att badhuset var en källa till spridandet av aids i Egypten.

Samtliga frias

Nu har samtliga män som åtalats friats. Glädjescener utbröt bland familjemedlemmar till de åtalade männen som samlats vid rätten.

”Rätten säger att de åtalade är oskyldiga” sade domaren i sitt utlåtande på måndagen.

Rätten säger nu att man inte har kunnat leda i bevis att det förekommit sex på badhuset. Familjerna till de nu friade männen kräver en ursäkt från TV-kanalen Al-Qahera Wal Nas. Advokat Tarek El-Awady säger till tidningen Al Ahram Online att familjerna överväger att stämma programledaren.

”Mona Iraqi hör hemma i fängelse. Hon förtjänar att få lida liksom vi gjort!” ropade en syster till en av männen när domslutet kom.

Omvärlden tagit avstånd

Homosexualitet är tabubelagt i det egyptiska samhället och männens familjer vittnar i media om att omvärlden tagit avstånd och stängt sina dörrar.

Rättegången ägde rum samtidigt som stämningarna mot homosexuella hårdnat, inte minst i medierna. Enligt människorättsorganisationen Egyptian Initiative for Personal Rights har fler än 150 homosexuella män gripits sedan militären tog över makten i landet i juli 2013.

Homosexualitet är inte förbjudet men ”utsvävande leverne” är en vanlig brottsrubricering. Nyligen dömdes åtta män till fängelse för att ha medverkat i en video som sades visa ett gaybröllop på Nilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.