Nobelpristagaren i ekonomi, Simon Johnson, intervjuas av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om Trump inför importtullar kan det slå hårt mot personer med sämst ekonomi i USA, säger Ekonomipristagaren Simon Johnson. Foto: SVT

Ekonomipristagaren Simon Johnson om Trumps utlovade tullar: ”I värsta fall får vi ett handelskrig”

Uppdaterad
Publicerad

Trumps utlovade importtullar kan leda till ett handelskrig som är skadligt för alla i längden, och de med sämst ekonomi i USA betalar största priset. Det säger en av årets ekonomipristagare till SVT Nyheter.

– I värsta fall får vi ett handelskrig. Vi kan få en nedåtgående spiral som påminner om vad som hände på 30-talet. Det kan bli ett självskadebeteende som är svårt att inte dras med i.

Simon Johnson är en av årets tre mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Han är ekonomiprofessor på MIT och tidigare chefekonom på Internationella Valutafonden. Enligt honom är handelstullar skadligt för alla på lång sikt.

Nobelpriset 2024

– Jag förstår att man kan vilja försvara status quo, men det som händer är att ekonomin blir mindre dynamisk. Skyddad bakom handelshindren skapas det inte tillräckligt många nya jobb.

”Ökade kostnader för låginkomsttagare”

USA:s tillträdande president, Donald Trump, har talat om att införa generella importtullar på alla varor från andra länder på 10-20 procent, och specifikt gentemot Kina på 60 procent. Vilket innebär att de som importerar ska betala den skatten, och därmed tvingas göra varorna dyrare ut mot konsumenterna.

– Varor som tillverkas i länder som Kina köps ofta av låginkomsttagare. De konsumenterna kommer få ökade kostnader. Det innebär att deras köpkraft tappar med 10-15 procent. Det kommer inte bli populärt.

För resten av världen väntas tullar leda till lägre tillväxt. Kommerskollegium har räknat ut att svensk export till USA skulle minska med 16 procent. Även USA:s ekonomi väntas backa när saker blir dyrare och världshandeln minskar.

”Bättre att satsa på vetenskap”

Men räddar man inte jobb då? Är det inte just låginkomsttagare i fabriker där jobben annars är på väg att flytta till Kina som vinner på skyddande tullar som gynnar inhemsk produktion? Simon Johnson menar att det är en möjlig kortsiktig vinst, men att det längre fram kommer straffa sig genom att ”skyddad verkstad” gör de egna företagen mindre konkurrenskraftiga.

– Det är bättre att satsa på vetenskap och teknisk utveckling så att man kan flytta uppåt i värdekedjan, skapa nya saker som kan kommersialiseras och produceras i USA. Gå vidare, istället för att slåss kring nuläget.

Lär känna årets ekonomipristagare och deras forskning om länders ekonomiska utveckling i Ekonomiporträttet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2024

Mer i ämnet