– Alla ser de söta orangutangerna och utbrister, åh! Men egentligen är det en tragedi, säger Karmele Llano Sanchez, veterinär och grundare av centret.
Hon och hennes team jobbar dygnet runt med att ta hand om över hundra orangutanger. De flesta är ungar som separerats från sina mammor efter att skog har skövlats. Men många har även blivit räddade från att säljas som husdjur.
– Det krävs väldigt mycket ansträngning, från väldigt många människor, för bara en enda orangutang. Men jag tycker att det är värt det. När man tittar på hur snabbt minskningen av orangutanger i det vilda sker så inser man att det blir viktigare och viktigare att ta hand om varje enskild individ, säger Karmele Llano Sanchez.
”Inte ett botemedel”
Ungarna som inte längre har en mamma får gå i “skogsskola” för att lära sig klättra, bygga bon och vilken mat som går att äta. Efter ungefär sex år kan ungarna göra de äldre orangutangerna sällskap och så småningom släppas ut i det vilda igen.
– Men centret är bara en behandling för symptomen och inte ett botemedel mot orsaken till problemet, säger Karmele Llano Sanchez.
Se mer om orangutangernas utsatta situation i Den sista apan som sänds torsdagen den 18 juli klockan 20.00 i SVT1 eller den 21 juli på SVT Play. Fler dokumentärer ur SVT:s klimatsatsning Planetens framtid går också att se på SVT Play från den 21 juli.