Det är mellan 1999 och 2015 som beståndet av orangutanger har minskat dramatiskt på den sydostasiatiska ön Borneo. Det visar en studie publicerad i tidskriften Current Biology.
Enligt forskarna är en bidragande orsak till försvinnandet skövling av skog i samband med mänsklig industri, som papperstillverkning och framställandet av palmolja. Men den största orsaken verkar enligt forskarna ha varit tjuvjakt.
– Orangutanger är anpassningsbara och kan överleva i en blandning av skog och plantage. Men bara om de inte dödas. Vi måste alltså inte bara skydda apornas skogsområden, utan också undersöka underliggande orsaker till varför människor dödar orangutanger, säger forskarna från Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i ett pressmeddelande.
Oroande upptäckt
Studien bygger på fältundersökningar av skogsområden där orangutanger bor, och man tittade på hur förändringar i skogsmiljön påverkade orangutangbeståndet.
Oroande var att de flesta av aporna försvann från skog som inte skövlats. Något som enligt forskarna stämmer överens med tidigare rapporter om tjuvjakt, där orangutanger som bor i tät skog också försvunnit.
Säljs som husdjur
Enligt WWF är tjuvjakt och den illegala handeln av apor som husdjur ett stort problem, då jägarna både kidnappar unga orangutanger och dödar deras mödrar.
Forskarna bakom studien förutser också att ytterligare 45 000 orangutanger kan försvinna under de kommande 35 åren, om inte vidare åtgärder tas för att säkra deras överlevnad.
Orangutanger
Är akut hotade av människans närvaro, genom skövling av skog och jakt och husdjurshandel.
Finns bara på två platser i världen, på Sumatra i Indonesien och på Borneo.
På Borneo tror man att det finns runt 100 000 orangutanger, och på Sumatra runt 14 000.
Kan bli runt 35-50 år gamla.
Anses vara bland de smartaste primaterna och kan använda enkla verktyg, som exempelvis pinnar att klia sig med.
Källa: WWF.