SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och en av bröderna som misstänks ligga bakom attacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till byn Hroza där misstänksamheten sprider sig – och hör SVT:s Elin Jönsson om skapandet av dokumentären: ”Kunde se hur gardiner rörde sig” Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Elin Jönsson: ”Angiveri ofta bakom denna typ av attack”

Uppdaterad
Publicerad

I Hroza, en liten by i östra Ukraina, förändras allt när en missilattack mot byns enda kafé utplånar en tredjedel av invånarna. Chock och förtvivlan sprider sig, och misstankar riktas mot två bröder som flytt till Ryssland.

– Vi ville gräva djupare i den här historien, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson.

Den 5 oktober 2023 avfyrade Ryssland en robot mot ett kafé mitt under en minnesceremoni för en stupad soldat. 59 personer dödas i attacken, bland de döda en sexårig pojke.

Två bröder från byn misstänks ha tipsat Ryssland om att minnesstunden skulle ske. De båda har nu flytt till Ryssland.

Kriget i Ukraina

– Vad den här dokumentären visar och vad vi sett på många håll i Ukraina så ligger förräderi och angiveri väldigt ofta bakom den här typen av robotattacker.

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefeldt reste till byn Hroza för att ta reda på mer. Se dokumentären här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet