Foto: TT/Philip och Gay Courter

Elva personer tillåts lämna isolerat fartyg – tillhör riskgruppen

Uppdaterad
Publicerad

Japanska myndigheter har tillåtit elva passagerare lämna kryssningsfartyget Diamond Princess som varit i karantän i nästan två veckor. Hittills har sjuka fått lämna skeppet men nu har hälsomyndigheten även prioriterat personer i riskgrupper, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Japanska hälsomyndigheter säger att de prioriterar de som vill lämna skeppet och är över 80 år gamla, de med underliggande sjukdomar och de som bor i hytter utan fönster. 

218 personer på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger förtöjt i Japan har smittats av viruset. De smittade har evakuerats från båten och för fyra av dem är tillståndet allvarligt enligt Japans hälsominister Katsunobu Kato. 

Coronapandemin

De över 3 000 passagerarna på kryssningsfartyget har suttit i karantän sedan båten anlände till Japan i början av förra veckan. Viruset upptäcktes efter det att en passagerare som hade klivit av fartyget i Hongkong testades positivt. 

Amerikaner evakueras

Karantänen är planerad att pågå till den 19 februari men på lördagen skrev amerikanska ambassaden ett brev till de amerikanska passagerarna på båten att de ska evakueras till USA. 

”Vi förstår att det varit en stressig upplevelse och vi är fast beslutna att ge allt stöd vi kan för att se till att ni kommer hem säkert och snabbt återförenas med familj och vänner i USA”, skriver ambassaden i brevet. 

Ett chartrat plan ska på söndagen flyga hem de amerikaner som vill, rapporterar New York Times. 

Utbrottet av Covid-19 har hittills krävt över 1 500 människoliv i Kina och fler än 67 000 personer har smittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet