EMA rekommenderar att barn från fem år ska erbjudas vaccin mot covid-19. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

EMA godkänner coronavaccin till femåringar

Uppdaterad
Publicerad

Allt talar för att åldersgränsen för när barn kan bli vaccinerade mot covid-19 sänks inom kort. EMA godkänner att så små barn som 5-åringar ska erbjudas vaccin, även i Sverige.

Det är den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som nu anser det lämpligt att barn från fem års ålder ska erbjudas coronavaccin. Den tolvårsgräns som gällt hittills ska alltså sänkas för att om möjligt dämpa den skenande smittspridningen i Europa.

Vaccinet som blir aktuellt är Pfizer-Biontechs mRNA-vaccin Cominarty. Enligt rekommendationen ska den första injektionen, som ges intermuskulärt i överarmen, följas av en andra dos efter tidigast tre veckor.

Dosen som ges till små barn kommer dock vara väsentlig mindre. Enligt en studie räcker en tredjedel av vuxendosen på 30 µg (mikrogram) för att uppnå samma skyddseffekt med vaccinet.

EMA lutar sig mot en nyligen genomförd studie. I den var det tre av 1305 barn (0,2 procent) som fick ”skarpt” vaccin som senare insjuknade i covid-19. Detta jämfört med 16 av de 663 barnen (2,4 procent) i kontrollgruppen som fick placebo.

Vanliga biverkningarna

Biverkningarna hos barn sägs vara samma som hos vuxna: ömhet i muskeln där vaccinet injicerats, trötthet, huvudvärk samt rodnad och svullnad av huden där nålen stuckits in.

Enligt EMA är fördelarna med att vaccinera små barn klart större än riskerna, men man kommer att studera effekterna noga.

CHMP, EMA:s kommitté för medicinering av människor, har nu vidarebefordrat informationen till EU-kommissionen, som fattar det slutliga beslutet om barn 5-11 år ska vaccineras eller inte.

Tidigare i veckan började Israel, där nästan halva den vuxna befolkningen redan fått tre doser, även vaccinera barn i åldrarna 5-11 år. Orsaken är att nära 60 procent av de konstaterade smittfallen den senaste tiden funnits i den åldersgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.