Experterna: Det talar för och emot ökad smitta i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Europa ökar smittspridningen av covid-19. Vad talar för och emot en liknande situation i Sverige?

– Att vi som en isolerad ö här i Sverige skulle slippa en ökad smittspridning, när alla länder runt omkring har en kraftig sådan, det förefaller mig vara utopiskt, säger virologiprofessorn Fredrik Elgh, en av tre experter som SVT Nyheter pratat med.

Sverige har förutsättningarna att klara sig ifrån en allvarlig coronavåg den här hösten och vintern. Det tror Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Vi har en väldigt bra vaccintäckning som är jämnt spridd över landet. Vi har inte fickor där man är särskilt mottaglig för att starta en epidemi.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, är inte lika säker.

– Det är hög risk för stor smittoökning men det är mycket svårare att avgöra för hur besvärligt det kan bli i vården.

Nya restriktioner?

I veckan berättade regeringen att man planerar att införa vaccinbevis i Sverige – så frågan är om fler restriktioner väntar framöver?

– Det är jag övertygad om, när är betydligt svårare att säga, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå Universitet.

Tove Fall vill inte säga ja eller nej.

– Det beror på hur man lyckas jobba med åtgärder som inte är så restriktiva och hur väl vi lyckas få ut vaccin och boosterdoser, säger hon.

Även Joakim Dillner poängterar vikten av specifika åtgärder som testning och smittspårning.

– Allmänna saker som begränsad alkoholutskänkning på krogar har jag inte sett tydlig evidens på att det faktiskt hjälpte.

Hör epidemiologerna Joakim Dillner, Tove Fall och virologen Fredrik Elgh förklara vad som talar för och emot en ökad smittspridning och fler sjukhusinläggningar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.