Foto: TT

Över 100.000 européer är ovetande hivsmittade

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hundratusen européer har hiv utan att veta om att de bär på viruset. I snitt tar det nästan fyra år innan diagnosen ställs och många hinner insjukna aids innan behandling sätt in. Det visar en ny rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Var sjunde europé med hiv är ovetande om att de är smittade. Enligt ECDC:s beräkningar handlar det om ungefär 122.000 personer i 31 europeiska länder inom EU och EEA.

– Det här skickar en signal att vi måste stärka vårt förebyggande arbete, säger Andrea Ammon som är chef för den europeiska smittskyddsmyndigheten. Hon säger att ECDC nu ska undersöka hur de ska kunna hjälpa medlemsländerna att öka möjligheterna för folk att testa sig i ett tidigare skede.

Fyra år innan diagnos

I dag får nästan varannan hivpositiv person diagnos i ett sent skede av infektionen. I snitt tar det nästan fyra år innan viruset upptäcks.

– Två tredjedelar av de som insjuknar i aids får veta att de är hivsmittade först när aids har utvecklats och det är alarmerande, säger Andrea Ammon.

Varför får de sin diagnos så sent?

Det finns flera olika skäl till det, men oftast handlar det om att de drabbade helt enkelt inte är medvetna om risken.

Misslyckande för vården

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, blir bekymrad när han får läsa den nya rapporten från ECDC.

– Jag ser det som ett misslyckande när det gäller prevention och uppföljning av hivinfektion i Europa.  Risken är ju att den som är smittad hinner bli sjuk eller, i värsta fall dö, om bromsmediciner inte ges i tid. Det innebär ju också en ökad risk för smittspridning, säger Jan Albert.

Ingen vet exakt hur många som har oupptäckt hiv här i Sverige men enligt Jan Albert handlar det om ungefär 1.000 personer av 8000 smittade.

– Det är alldeles för många fall och det värsta är att det många gånger handlar om personer som har varit i situationer där testning borde ha gjorts.

Vad beror det här på?

– Ja det beror kanske på att vi inte är tillräckligt alerta inom sjukvården när det gäller information till allmänheten. Allmänheten känner kanske inte till var och när det finns risk att smittas och många tror dessutom att hiv är borta eller att man kan bota infektionen. Det kan man inte. Det går att dämpa den med bromsmediciner men smittan försvinner inte, förklarar Jan Albert.

Lång tid innan symptom

Hiv är en lurig sjukdom på så sätt att man sällan märker att man har blivit smittad.

– Det tar ganska lång tid innan man får symptom men det är viktigt att man får bromsmediciner så fort som möjligt eftersom behandlingen minskar smittsamheten till näst intill noll, säger Jan Albert.

Nästan alla hiv-smittade i Sverige har smittfri hiv

  • Att leva med hiv i dag är långt ifrån hur det var på tidigt 80-tal, då sjukdomen innebar en dödsdom. I dag har den som har tillgång till en effektiv behandling stora chanser att få ner virusnivån i kroppen till omätbara nivåer.
  • Ju tidigare man får behandling desto mindre skada tar immunförsvaret, vilket kan innebära att man slipper komplikationer och gör att man kan leva ett lika långt liv som den som inte är smittad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.