I dag är 40 procent av världens alla hivsmittade omedvetna om att de bär på viruset. Det handlar om över 14 miljoner människor enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.
– Miljoner människor med hiv saknar livräddande behandling med bromsmediciner. Läkemedel som också kan förhindra smittspridning, säger WHO:s chef Margaret Chan.
Män sämre på att testa sig
I dag behandlas 18 miljoner människor med bromsmediciner och läkemedel mot följdsjukdomar. Ungefär lika många står utan behandling. Majoriteten för att de helt enkelt inte vet om att de är hivpositiva. Många har det också svårt att nå vårdinrättningar där de kan testa sig. Men det finns tydliga skillnader mellan könen.
Män utgör bara 30 procent av de som hivtestar sig. Det innebär att de har en högre risk att dö av hiv relaterad sjukdom än kvinnor.
Världshälsoorganisationen hoppas nu att antalet oupptäckta hiv-fall ska kunna minskas med hjälp av självtester.
Minskat mörkertal med självtester
Testerna kan tas i hemmet med hjälp av ett stick i fingret eller med saliv och resultaten är klara inom 20 minuter eller mindre. De som testar positivt rekommenderas att ta sig till en klinik för ett bekräftande test.
De ska också informera sina partners och uppmana dem att testa sig. Enligt WHO är uppemot 70 procent av alla hivsmittades partners också infekterade och många av dem testar sig inte idag.
– Självtesterna skulle kunna öppna dörren för många att ta reda på om de är smittade så att de kan få behandling och komma i kontakt med kliniker som arbetar förebyggande, säger Margaret Chan.
WHO stödjer distributionen av självtester som är gratis eller som kan köpas till rimliga priser. Hitintills har självtester visat sig dubblera antalet som hivtestar sig bland män som har sex med män. Studier i Kenya har dessutom visat att manliga partners till gravida kvinnor testade sig dubbelt så ofta när de fick tillgång till självtester jämfört med tidigare metoder.